Európai díj

Az európai „Réz az építészetben díj” egy kétévente meghirdetett pályázat réz vagy rézötvözet homlokzattal, tetővel vagy egyéb építészeti elemmel készült épületek számára. A pályázat folyamatos növekedése és fejlődése megmutatja, hogy az elmúlt két évtizedben milyen alapvető változások mentek végbe a réz építészeti felhasználásában, a gyakorlatias tetőfedéstől az elvont építészeti megközelítésig bármely épületelem tekintetében – különösképpen a homlokzatoknál, ahol a lehetőségek tárháza végtelen.

Tekintse meg a győztes pályázatokat videóinkban, közösségi oldalainkon, a győzteseket bemutató kiadványunkban és a Copper Architecture Forum 2015/39-es számában.

Az európai "Réz az építészetben" díj eredménye

Photo: Jens Markus Lindhe

Győztes

Photo: Filip Dujardin, www.filipdujardin.be

Közönségdíj

Elismerés

©paul-ott_StMrtn_04

Elismerés

Photos: Christian Richters / KME / MN

Rövidlistás

Ebben az új múzeumban a Staab Architekten építésziroda a profilozott sárgaréz borítás modulálhatóságát és komplexitását mutatja be - a nádfedeles házak kortárs újraértelmezése ez, ahol a jellegzetes formavilággal a helyi vidéki épületeket idézik.

Foto di Niccolò Galeazzi

Green Building

Rövidlistás

A zöld hegyoldalba harapó, fából és rézből épült C alakú ház egyedülálló lakóépület. A térelrendezés nyomán az épület által körülhatárolt három különböző tér összefolyik.

Photos: Renaud Araud

Rövidlistás

A franciaországi Lyonban gyönyörűen kivitelezett önkormányzati épület őrzi Rhône megye történetét, biztos összhangot teremtve a dokumentum megőrzés műszaki követelményei és a nyilvános hozzáférhetőség kulturális igényei között, ahogyan tervezői, a gautier+conquêt építészei jellemzik.

1870-es francia-porosz háború és annexió múzeuma nyugodtan álldogál Gravelotte városában, de erőteljes anyagválasztásával erős identitást sugároz és megkülönbözteti magát környezetétől.

A London központjában, a Great James Street 32-33. alatt található két műemléki listán szereplő (Grade II*) öt szintes ház 1720 és 1724 között épült. Az irodahelyiségek mind a főépületben, mind a hozzáépítésben elavultak, rossz minőségűek voltak, néhol csak tárolásra alkalmas terekkel.

Brass facade cladding

Photo: Lifschutz Davidson Sandilands

Green Building

Az új londoni kulturális és közösségi komplexumnak kívül és belül egyaránt meghatározó eleme a sárgaréz – mutatják be az épületet a Lifschutz Davidson Sandilands tervezői.

Photos: John Garon Photography

Egy hosszú, előoxidált réz esőpajzs válik el az épülettől, lenyűgöző városias megjelenést adva ennek a fiatalok számára létrehozott innovatív közösségi központnak Észak-Walesben. Julien Denis, a John McCall Építész Iroda építésze mesél nekünk erről.

Az okos részletképzés és szerkesztés teszi lehetővé, hogy a terpesztett rézötvözet háló korcok nélkül, homogén módon burkolja be a könyvtárépület homlokzatát és tetejét, így egyformán gazdagítva a létesítmény összes felületét, textúrát és mélységet adva nekik.

Photo: Angus Bremner

Green Building

A Malcolm Fraser Architects tervezte Arcadia Nursery az első az Edinburghi Egyetem történelmi campusán megvalósuló két projektből, melyet a rézötvözet használata, illetve szigorú fenntarthatósági követelmények jellemeznek – mesélik a tervezők.  

Az odú alapkoncepciója az volt, hogy egy eldugott kis zugot biztosítson a Myrtle villaház lakóinak, mely Conkwell kis erdős falucskájában, Bath-tól nem messze található. Conkwell az idők folyamán a környéken található kőbányákban dolgozó munkások lakóhelye volt.

A Legnicában található új egészségügyi központ 4000 m2 alapterületű.

Wydział Fizyki

Green Building

A Varsói Egyetem Fizika Karának új épülete egyike annak a három épületnek, melyek  az újonnan épült Új Technológiai Központot alkotják a Banacha és Pasteura utcák által határolt területen, Varsó Ochota kerületben. 

Az épületterv téglalap alaprajzból indul ki, a földszinten északkelet felé néző árkádsorral. Nyeregtetője alatt egy, a kertre néző és egy másik, az utca felé fiókszerűen kinyúló padlástér található. A nyeregtető gerince az utcával párhuzamos. 

Photo: courtesy of Malcolm Fraser Architects

Green Building

A University of Edinburgh számára tervezett második projektjük során a Malcolm Fraser Architects építészei a fenntarthatóság középpontba helyezésével kezdtek.

Egy magánvilla fekszik Las Brisas tengerre néző meredek hegyoldalán, Mallorca szigetének nyugati felén. A helyi építési szabályzat nem engedte meg, hogy változtassanak az épület 10 éve épült vasbeton vázszerkezetén.

Ezt a modern magán villát Finnország déli részén, egy tenger felé magasodó védett sziklára építették.

Photographer: Birgir Teitsson

Green Building

Izlandon az ARKÍS ARCHITECTS egy látogató központot épített, mely szintén rendkívül plasztikus, de ihletet merít a drámai tájból.

Az első, a cég legfrissebb kiskereskedelmi tervezési koncepcióján alapuló új Bang & Olufsen üzlet megtévesztően egyszerű, aranyszínű rézötvözet és üveg formáival testesíti meg a legendás márkát.

 A Calais szívében található új épület, mely egy új művészeti iskolának és 25 lakásnak ad helyet, kulcsszerepet játszik a város megújításában. Az építész ARC.AME beavat az anyagválasztás miértjeibe, melynek része az aranyszínű rézötvözet, melyet hálóként és lemezburkolatként is alkalmaztak. ​

Edge (az él): egy modern családi ház ül az egykori kőfejtő meredek mészkőszikláján.

Ezt a modern magán villát Finnország déli részén, egy tenger felé magasodó védett sziklára építették.

Copper villa

Photos: Dorfmüller Kröger Klier

A Lübeckben (Észak-Németország) modern villaként született bérház a helyi tervezési megkötések által vezérelt építészeti kialakítás jó példája – amelyek az épület telepítését, arányait, sőt, még a tető hajlásszögét is befolyásolták. A tömör tégla alapra emelt, előpatinázott réz felépítmény, illetve az ablakkiosztás kreatív alkalmazása a három lakást tartalmazó lineáris alaprajzi formákat meghazudtolja. A tervet a KBNK Architekten építészei mutatják be.

A 240 stúdiólakás fiatal munkásoknak és bevándorlóknak szolgál otthonul, 66 férőhelyes óvodával és közösségi terekkel.

Ez a projekt újfajta építészeti megközelítést kínál egy kétszintes önálló családi ház és melléképület átalakítására és bővítésére. Az 1328,31 m2-es ingatlan Areosában, Portugália északi részén található. 

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Find out more by following this link.

Accept