References

Radiotherapy Centre in Hof, Germany

8 pics
10 pics
hiendl_schineis architekten

Completed in a cubic form, the building breaks free of its restrictions and plays with the falling lines of the facade sections.  Clusters of trees grow around the building, sometimes producing shadow, accentuating the verticality of the design.  The façade is divided in non-parallel sections that continue the lively interplay with the surrounding trees.

The material used for the curtain-walling is copper, which will age with time.  The changing seasons are reflected in the subtle colour changes in the metal, from luminous bright copper to a warm red-brown, from shiny to matt.

The shimmering green glass scatters light and at night spread light from the inside to the out, bringing the building to life in the night.  The curtain-wall façade is applied using a specially developed adhesive system.

The copper is affixed to trapezoidal carrier plates of different dimensions with glue, being reinforced along the edges with additional holding points.  The plates were adjusted at each corner, both interior and exterior and the distance between the elements is 5mm. 

Share: 

Building

Owner: 
Sana Klinikum hof
Completion date: 
2012
Country: 
Germany
City: 
Hof
Street: 
Eppenreuther strasse 9
Location: 

Categories

Applications: 
Facades/fascia
Type of building: 
Health and social care
Copper used: 
Classic
Estate: 
New

Architect

Name, office: 
hiendl_schineis architekten
Address & description: 
lederergasse 2  94032 passautel_0851_932030im sack 3a   86152 augsburgtel_0821_1598155 buero@hiendlschineis.com

Copper contractors

Title: 
Fleischer metallfaszinationen

Awards

Season: 
2013
Categories: 
Shortlisted

Find out more

Nick Hay

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Find out more by following this link.

Accept