References

Mondeville Library, France

Atelier Nord Sud

The Mondeville Media Library is a public building that llinks and articulates public space on different scales. The site is surrounded by a big gymnasium and a parking space in the South-East and the city ring road on the South-West. The North-East and North-West sides represent a more green, domestic-scaled urban fabric. Noises caused by the city ring road remained a key issue to be addressed in the project.

We chose to create a building that offers a generously-sized interior that is comfortable and immersed by plentiful natural light. To us, it was essential to create a space of encounter and socio-cultural share. The building was designed intentionally in a simple volume, generating a clear and calming appearance.

Facade treatment
Each facade is a response to its particular climate and urban context.

Composed of a white concrete base, the entrance is situated in the North-West, set back from the facade. This very first element to the Library is a continuous mineral facade that links the ground, the town square as well as the existing city. We find fine vertical copper meshes above this base, which gives us an impression of the dimension to the building. This mesh makes the reading rooms, surrounded by residential developments, a more intimate space. It also introduces generously-sized reading rooms to the city.

Large windows are placed on the higher North facade. This links the library directly to the calm exterior that is currently densely built. Benefiting from the most pleasant light for reading, the windows are occuped by the users of the library which also serves as an ‘urban window’, offering a view to and from Mondeville.

The South façade is composed of big, high copper solar shadings that allows two advantages :
- Reducing thermal impact during hot hours by filtering the light into the reading room. 

- Offering a view to the park situated at the back of the site, avoiding visual contact with the city ring road as well as the gymnasium.

CREATION D’UNE MEDIATHEQUE ET D’UN POLE SOCIAL
Situation: Mondeville (14)
Maitre d’ouvrage: VILLE DE MONDEVILLE
Surface: 1344 m2
Coût HT: 3,1M€

Share: 

Building

Owner: 
Ville de Mondeville
Completion date: 
2015
Country: 
France
City: 
Mondeville

Categories

Applications: 
Facades
Type of building: 
Cultural
Copper used: 
Golden alloy
Estate: 
New

Architect

Name, office: 
Atelier Nord Sud

Copper contractors

Title: 
Leduc

Awards

Season: 
2017

Find out more

Nick Hay

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Find out more by following this link.

Accept