References

Kindergarten, Vétroz, Switzerland

Bright and reflective in the Alpine sun, the brass facades and roofs of this interconnected pair of buildings in Vétroz, Switzerland will naturally darken and develop their own character.

Here, brass is used in varying width vertical strips, unrelieved by eaves, gutters or other traditional features, to give a monolithic, modern take on pitched-roof village houses, accentuated by concrete gable ends. Savioz Fabrizzi Architectes describe their project.

The two buildings – each three storey – are set into the naturally sloping site and linked by a heated underground passage. The southern building accommodates the pre/post-school childcare unit and the nursery, while the northern building houses the crèche. Access is via sloping paths that run along the length of the site, allowing easy pushchair access to both buildings. Spaces between and around the buildings are reorganised into areas for the different groups of children, a public space to the north and a car drop-off point to the east.

PLAYFUL WINDOW ARRANGEMENT

Internally, both buildings are free of intermediate structures, making them as flexible as possible. This principle is reinforced by integrating storage into the external walls. The main areas therefore run right through the building, providing plenty of light and varied relationships with the exterior. The playful arrangement of windows offers various options for adapting the spaces and adds dynamism to the façades. Their positioning transforms them into usable, child-scale recesses.

Share: 

Building

Owner: 
Gemeinde Vétroz
Completion date: 
2015
Country: 
Switzerland
City: 
Vétroz

Categories

Applications: 
Facades
Facades/cassettes
Type of building: 
Educational
Copper used: 
Brass
Estate: 
New

Architect

Name, office: 
savioz fabrizzi architectes

Copper contractors

Title: 
MAB Amsler

Find out more

Nick Hay

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Find out more by following this link.

Accept