References

Family House at Seeheim, Germany

Julia Schlüter-Fritsch, Fritsch und Schlüter Architekten

Situated in a prominent hillside location, the property is located in a residential area developed around 1900, with lush greenery, and offers a view of the Rhine valley in the distance.

The archetypal form of the gabled house provided for by the development plan was taken up thematically, as a monolithic building body, which advances beyond the edge of the slope yet in equilibrium.

The very different views to the outside have been staged by means of just four large-sized “incisions"/openings across the corners. Vertical "cut-outs" to the building body, i.e. plenums with full area roof glazing over the dining area and stairs, connect ground floor and upper floor.

The panoramic openings were made as big as possible in order to do justice to the magnificent view - the essential quality of the property. As a prerequisite for maximising the opening portion, or to minimise the areas of the building body that remain closed, respectively, it was necessary that the roof and façade area panelling creates a homogenous appearance.

The various use and design options of copper on the one hand made it possible to create the roof panelling as a fully functional roof sealing plane, and on the other hand made it possible to implement the monolithic character in the form of an abstract, sharp-egded geometric body.

The roof and outer wall surfaces were covered with large, pre-oxidised copper rhombuses using traditional hanging mount technology, and present a contrast to the white surfaces of the inside. Here special care was used for details, particularly in the fittings and transitions areas, which could be crafted absolutely flush to the point with the copper material, while maintaining ventilation across the entire back surface area.

With its discreet recessing, anthracite-coloured surface the house fits in with the environment, that is, with the surrounding green of its location at the city limits.

The continuous white "cut-out surfaces"/reveals structure the ground plans and form a fluid transition from the outside to the inside.

The selection of copper as the material for roof and façade panelling, i.e. the selection of a durable, natural material, contributes to the sustainability of the house.

Share: 

Building

Completion date: 
2010
Country: 
Germany
Zip code: 
D-64342
City: 
Seeheim-Jugenheim
Street: 
Am Hermertsberg 13
Location: 

Categories

Applications: 
Facades
Panels
Roofs
Type of building: 
Residential
Copper used: 
Bronze

Architect

Name, office: 
Fritsch und Schlüter Architekten
Address & description: 
Landwehrstrasse 54, D-64293 Darmstadt, Germany

Copper contractors

Title: 
Fa Riegler
Address & description: 
D-63322 Rodermark, Paul-Ehrlichstrasse 15, Germany

Awards

Season: 
2011
Categories: 
Shortlisted
Commended

Find out more

Nick Hay
Attachments: 

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Find out more by following this link.

Accept