Awards

European Copper in Architecture Awards is a biennial showcase celebrating architectural design of buildings incorporating copper or copper alloy cladding, roofing or other architectural elements. The expansion and development of these biennial awards over the last two decades mirrors a fundamental change in the use of copper on buildings, from a practical roof covering to a highly architectural material for many building elements - particularly facades - with endless opportunities for design.

See winning entries in videos, Social Media, Awards Winner's brochure and Copper in Architecture Forum 2015/39 magazine.

Result of European Copper in Architecture Awards

Photo: Jens Markus Lindhe

Winner

Photo: Filip Dujardin, www.filipdujardin.be

Public Choice WinnerCommended

©paul-ott_StMrtn_04

Commended

Photos: Christian Richters / KME / MN

Shortlisted

In this new museum, Staab Architekten introduce modulation and complexity with a profiled brass covering – a contemporary take on reed thatched roofs – enveloping a cluster of distinctive forms, reminiscent of local rural buildings.

Foto di Niccolò Galeazzi

Green Building
Shortlisted

A 'C' shaped house, of copper and wood, biting into the side of the green mountain provides a unique dwelling. Space planning allows flow throughout the building between three defined spaces.

Photos: Renaud Araud

Shortlisted

This beautifully executed municipal building in Lyon, France - for the safekeeping of the Rhône Department’s history - is an assured reconciliation between the technical demands of document conservation and a cultural drive for public accessibility, described by its designers gautier+conquêt.

Monolithic, the Museum of the Franco-Prussian War of 1870 and the Annexation sits quietly in the village of Gravelotte, but is powerfully distinguished by its choice of material, affirming its identity and setting it apart from its surroundings.

32-33 Great James Street comprises two Grade II* listed five storey terraced townhouses built between 1720 and 1724 in Central London. The office accommodation both in the main buildings and extensions was outdated and poor quality with some suitable only for storage. 

This project proposes a different perspective of architectural remodeling and expansion of a two floor single-family building and annex, located in a 1328.31 m2 property in Areosa, Viana do Castelo, northern Portugal.

The new building for the Faculty of Physics at the University of Warsaw is one of three buildings comprising the newly built Centre of New Technologies, situated between Banacha and Pasteura streets in Warsaw Ochota district.

This modern villa, which has been designed for private use, is located in southern Finland.The villa has been built high above the sea on a sheltered rock.  

A new city centre landmark.  The Moor Market, Sheffield is a new 73,000 sqft purpose-built market designed by Leslie Jones Architecture for Sheffield City Council. 

Home for young workers and migrants, 240 studios, a 66 place crèche and shared facilities

 

The new School of Art, located right in the heart of the city, is entirely in keeping with the renewal project initiated by the local council.The boulevard-level façade is a major attraction, while also respecting the balance and urban context that surrounds it.

Daykin Marshall Studio have added a pair of copper mansard roofs to a Regency Style house in the leafy suburbs of Leicester.  The facetted forms flank the main body of the building; maintaining the existing symmetry, like pavilion wings to a Classical English country house.  The new additions create spacious, bright bedrooms with great views over the gardens.  A colonnade at the rear connects the ground floor living spaces with a sheltered terrace.  

The Wilanow Town Hall development project is nearing completion.  It was originally commenced in 2001 and suffered a number of years of inactivity.  The District authorities resumed the project in 2012 and construction work was recommenced in July 2013.  The scheduled completion date is September 2014.

The scheme is situated directly onto the Regent’s Canal and provides 40 new homes (24 private, 8 shared ownership and 8 social rented apartments) above a creative office complex. 

A long, pre-oxidised copper rain-screen detaches from its host building, creating an impressive urban presence for this innovative community facility for young people in North Wales. Julien Denis of John McCall Architects tell us more.

Clever detailing and construction enables copper alloy ribbed mesh to seamlessly envelope both the facades and roofs of this library building, adding richness, texture and depth evenly across all its surfaces.

 

Located in Segovia, at the foot of mountains, with plots fenced with Sepulveda stone, oak forests and alignments of ash.  The location is subject to some extreme weather, sun and snow, large temperature oscillations, solar radiation and strong storms.

The building is located on the northern shore of Lake Balaton, right on the waterfront. The colorful and spectacular water world is bordered by old willows, reeds and fishing piers, running above the water surface.

A simple own house of the architects on a narrow plot in the park. A cuboid with extended glass drawers allowing a view on the greenery from any location.  

Crédits photos : Hervé Abbadie

Green Building

The building takes its roots within an unstructured urban site made of blank spaces and building as objects from the modernist urban development. The project shelters differents atmospheres, scales, practices and places within a single volume. Its identity is associated to the creative functions and multiple vocation, suggested by its fragmentation.

Aviation meets treehouse in the extraordinary Blackburn Wing, an airfoil-shaped, copper clad events venue suspended in the protected woodland canopy on the listed Bowcliffe Hall estate inWest Yorkshirewhere it serves as the centerpiece of a master planning and restoration scheme. 

The first new Bang & Olufsen store based on the company’s latest retail design concept epitomises this iconic brand with its deceptively simple, golden copper alloy and glass form.

Brass facade cladding

Photo: Lifschutz Davidson Sandilands

Green Building

Brass is a defining element - both inside and out - for this new London cultural and community complex, described here by architects Lifschutz Davidson Sandilands

Photo: Rubén Pérez Bescós

This project aimed to re-organise an existing nightclub, whose leitmotiv was grounded in sparkling, coloured lights inside a dark box.

Crédit photo : David Boureau - DFA

Centre sportif Hector Berlioz, Vincennes

By its inclusion in a complex urban fabric, with residential buildings on one side and the strong presence of Hector Berlioz school the other, the new sports complex risks losing visibility.  It is therefore necessary to find a way to ‘announce’ its presence from the end of the passage leading from the main entrance, while affirming its functional diversity in relation to neighboring buildings.

The Dun Laoghaire Rathdown Central Library and Cultural Centre was commissioned following a two-stage international competition held in 2007. The brief for the project required the design to be innovative and an iconic landmark, yet be sympathetic to its context, which is in an Architectural Conservation Area. 

Fistral Blue, a luxury apartment development overlooking Newquay’s iconic surfing beach, has been designed to be a major focal point for this dramatic, headland area of the holiday town. Architecturally it provides a ‘full stop’ to the Headland Road street elevational context, as well as ‘marking’ the access to Fistral Beach.

Extension of a building of the UNIVERSITY PARIS EAST CRÉTEIL VAL DE MARNE in order to regroup the schools presidential services

At the settlements edge of the resort of Lenzerheide in the Swiss Alps a breath taking site reveals outstanding views. The existing structure built in the late forties of the last century does not fit the requirements of the family and a new programme leads its replacement.

Copper villa

Photos: Dorfmüller Kröger Klier

Conceived as a modern villa, this apartment building in Luebeck, northern Germany, is an example of a design informed by local planning constraints – influencing its positioning, proportions and even roof pitches. The pre-patinated copper superstructure above a solid brick base and a creative use of fenestration belie the linear plan forms of the three apartments stacked within. KBNK Architekten describe their design.

Photo: Angus Bremner

Green Building

The Arcadia Nursery is the first of two projects within the historic campuses of the University of Edinburgh designed by Malcolm Fraser Architects, characterised by a copper alloy and with a firm sustainability agenda in mind - as its designers explain. 

A private villa situated on a steep mountain facing the sea in Las Brisas, on the west side of the island of Mallorca.  Local planning regulations did not permit changes to be made to an existing reinforced concrete frame structure which had occupied the site for 10 years. 

Hayle was the key port serving the Devon and Cornwall tin and copper mining industry and thrived on the export of minerals and heavy industrial machinery to locations across the world. It sits within the World Heritage Site and includes several listed structures, and adjacent to a Scheduled Ancient Monument and SSSI. The decline of the mining industries resulted in South Quay being derelict since the 1970s.

The University of Bath set a project brief for a new academic building on their main campus for a new building to provide ‘general teaching accommodation’ to serve the needs of the University as a whole. The building comprises of teaching spaces, ranging from 350-seat lectures theatres to 30 seat group lecture rooms.

Foster + Partners explain their major project to transform the experience for visitors to Munich’s Lenbachhaus Museum, where a golden copper alloy intervention enhances the distinctive, ochre coloured facades of the original building.

Photographer: Birgir Teitsson

Green Building

Snæfellsstofa Visitor Centre communicates the dignity of the surrounding nature and is closely connected to its immediate surroundings. Its unique appearance and location attracts visitors for indoor and outdoor activities. It is intentionally positioned at a pronounced change in elevation, so that the building gently glides out over the terrain. Its location was selected to ensure shelter from winds, ample daylight and mountain views.

The basis for the design of this multi-family dwelling lies in transporting the architectural concepts of the original Gründerzeit building to our present-day times. 

The brief for the Pod was to accommodate a small and discreet space for the residents of Myrtle Cottage, in the small woodland hamlet of Conkwell, on the outskirts of Bath. Conkwell historically housed the workers from the local stone quarries in the area.

Photo: courtesy of Malcolm Fraser Architects

Green Building

As a world-class interdisciplinary research and teaching facility focused on key climate related challenges facing society, it was important that The Edinburgh Centre for Carbon Innovation (ECCI) demonstrated the highest sustainability credentials. It has been designed to achieve an exceptionally low energy demand, in particular given that it involves the refurbishment of an existing and protected historic building.  ECCI has achieved BREEAM Outstanding at design stage. This is the first refurbished or ‘listed’ historic building to achieve a BREEAM Outstanding rating (with the construction stage confirmation awaited).

A new health centre for Legnica provides 4,000m2 of space.  The new facility, which incorporates a car park at basement level, provides 188 rooms across 4 levels.

Francis PARENT architecte, société  ARCHICUB

La Villa Marie-Thérèse, Strasbourg

A new apartment building, designed by Francis Parent at ARCHICUB, with a copper roof has been built in Strasboug by Guy Bronner.

This bold new development which replaces outdated 1960s buildings consists of retail at ground level, located around two new pedestrian streets, and market square with new Council offices above located in three wings of brass clad timber frame. 

‘Edge’: A modern single-family house is perched on the steep limestone cliff of a former quarry. 

The Museum in the Park’s Walled Garden project sought to reclaim the garden which for fifty years was allowed to fall derelict, the only glimpse of its former glory being an ornate wrought-iron gate leading to what had become something of a dumping ground for compost and broken machinery and overgrown with ash trees.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Find out more by following this link.

Accept