Návštěvnické centrum, Lund, Švédsko

Na novém návštěvnickém centru města Lund v jižním Švédsku jsou použíty mosazí pokryté tvary, které spojují nesourodé stávající budovy a regenerují náměstí před katedrálou z 12. století, jíž slouží. 

Projekt architektky Carmen Izquierdo, který vznikl z vítězného návrhu v architektonické soutěži, se plně soustřeďuje na moderní mosaz a sklo, svým způsobem vzdušně pronikající mezi několik starých budov, a spojující je do kompletního obrazu. V průčelí směrem do ulice Kyrkogatan je mosazné zastřešení, jednoduše navazující na plochu střechy přilehlé budovy a chránící vstupní nádvoří pod ním. Budova pokračuje zpět do ulice Kungsgatan, a přitom se směrem ke katedrále rozšiřuje v expresivní podobě auditoria, ukončeného nálevkovitým oknem, symbolicky se natahujícím směrem k historickým věžím.

Příspěvek k historickému dědictví

Carmen Izquierdo říká: "Mou vizí bylo vytvořit moderní budovu, přidávající do historického prostředí centra Lundu novou vrstvu. Nová budova se snaží splynout s kulisou města přirozenou cestou, přijetím měřítka a linií stávajících budov. Mottem vítězného návrhu byl "Portál a atrium" a ambice původního návrhu sleduje i úplně nové nastavení konečného projektu."

Uvnitř je dominantním prostorem vstupní hala, přístupná jak z náměstí u katedrály, tak z ulice Kungsgatan. Se svým atriem výšky dvou pater jde o příjemné místo k setkávání, sloužící výstavám a občerstvení, a otevřené pohledům z kanceláří v horním patře. Pevnost betonových zdí, embosovaných prkny bednění, zde kontrastuje s otevřeností, vytvářenou plně prosklenými oddíly. Expresivní auditorium je navrženo jako unikátní prostor s výrazným, trapézovitě nálevkovým oknem, rámujícím pohledy na věže katedrály.

Brána pro návštěvníky

Carmen Izquierdo dodává: "Budova vytváří zajímavě členěné vnější a vnitřní prostory a bude bránou pro návštěvníky katedrály a fórem pro hloubkové studium a diskusi. Nová budova má jednoduchý, ale výrazný design, reagující svými úhly a sklony s okolní městskou kulisou. Mosaz byla pro vnější povrch nové budovy zvolena, protože jde o přírodní materiál s bohatým, pulzujícím povrchem. Protože materiál věkem zraje, bude budova postupně splývat s okolím."

Ve svém novém, zářícím stavu je budova je rozhodně výrazná a vyvolává reakci návštěvníků. Ale protože mosaz s věkem během prvních let přirozeně tmavne, získá jemnější, nadčasovou kvalitu. Forma a dynamika budovy napříč pozemkem úspěšně zachovává důležité historické pohledy a vytváří přitom nové perspektivy. V návštěvnickém centru a kolem něj také vznikly intimnější a členitější veřejné prostory. Při loňském otevření budovy ji biskup Antje Jackelén výstižně popsal jako "Široké objetí katedrály". 

Autor: 
Chris Hodson
Postaveno: 
2011
Stát: 
Švédsko
PSČ: 
222 22
Město: 
Lund
Ulice: 
Kraftstorg Square
Místo: 
Užití: 
Fasády
Fasády/Fascia
Typ budovy: 
Kostely, církevní
Kulturní
Použitá měď: 
Mosaz (Cu-Zn)
Reality: 
Modernizace
Titul: 
Carmen Izquierdo

Share