Acasă » Referinte » Rive Gauche, Charleroi, Belgia
Referinţe

Rive Gauche, Charleroi, Belgia

Arhitecții de la biroul DDS+ explică modul în care proiectul Rive Gauche acționează ca un catalizator al regenerării în Charleroi, Belgia, precum și importanța materialelor tradiționale sustenabile – inclusiv un aliaj de cupru - în designul lor foarte modern.

Rive Gauche transformă această parte a orașului într-un cartier dinamic și atractiv. Cu programul său de spații comerciale plus hotel, hostel pentru tineri, locuințe, birouri și parcare, acesta completează și încurajează amestecarea funcțiilor urbane, respiră viață în activitățile preexistente și oferă noi oportunități de angajare. Rive Gauche nu reprezintă doar construcția, ci și recrearea unei părți a orașului și renașterea unei piețe publice. Reconstituie legătura dintre două cartiere, revitalizează centrul orașului, creează un punct de reper și interacționează cu orașul.

MATERIALE TRADIȚIONALE SUSTENABILE

Clădirea este un monolit îndrăzneț, iluminat de geamurile mari și deschisă spre oraș prin mai multe intrări și pasaje. Efectul strivitor al clădirii de birouri învecinate cu 26 etaje, este temperat de noua clădire poziționată la picioarele sale. Fațada cu vedere la Place Verte este elaborată ca o fereastră spectaculară asupra orașului. Atât ziua, cât  și noaptea, ajută la interacțiunea dintre spațiile comerciale și cele publice.

Arhitectura exprimă funcțiile publice și cele comerciale ale clădirii în oraș. Vocabularul arhitectural joacă cu volume, transparență și diversitate, cu contrastul dintre puternic și ușor, monolit și poros. Materialele tradiționale și sustenabile sunt reinterpretate într-un mod contemporan. Ușurința și bogăția aliajului de cupru auriu - exprimată atât de ecranele metalice transparente, expandate, cât și de panourile solide cu relief pe suprafață – intră în contrast cu cărămizile cenușii masive. Prin utilizarea aceluiași pavaj de cărămidă și granit, se creează un sentiment de continuitate între stradă și promenada acoperită.

PREMII:

Concursul ICSC Centre Comerciale Europene 2018 – categoria Investiții medii noi: Premiul I, câștigătorul Premiului de Regenerare / Concursul MIPIM 2018 – categoria Cel mai bun centru comercial: finalist / Festivalul Mondial de Arhitectură 2017 - categoria Cel mai bun centru comercial nou: finalist / Concursul MAPIC 2017 - categoria Cel mai bun centru comercial nou: finalist – Concursul American de Arhitectură 2017- categoria Arhitectură comercială: mențiune specială

Share: 

Clădire

Construit: 
2017
Country: 
Belgia
Cod poştal: 
6000
Oraş: 
Charleroi
Strada: 
Place Verte 20- Boite 2
Hartă: 

Categorii

Aplicaţii: 
Faţade
Umbrire
Structuri transparente
Tipul clădirii: 
Birouri
Comerciale
Rezidenţial
Hoteluri, cazare
Cupru utilizat: 
Auriu (Cu-Al)
Nou/Renovat: 
Nou

Arhitect

Name, office: 
DDS+
Address & description: 
https://www.dds.plus/

Executant lucrări din cupru

Titlu: 
Reflex Facade

Premii

Categorii: 
Other winner

Find out more

Robert Pintér

Continuarea navigării constituie acceptul dumneavoastră că pagina noastră web utilizează fișiere de tip cookie. Aflați mai multe accesând acest link.

Accept