Acasă » Referinte » Muzeul de istorie al evreilor polonezi, Varşovia, Polonia
Referinţe

Muzeul de istorie al evreilor polonezi, Varşovia, Polonia

Dariusz Bartoszewicz

Noul muzeu dedicat istoriei evreilor polonezi, este una dintre cele mai frumoase clădiri noi din Varşovia. Este un felinar care iluminează spaţiul public, un “tort” şi “cutia” sa – în acelaşi timp. 

Clădirea arată impresionant, pereţii cortină strălucesc în lumina soarelui.   

 “Este un felinar care iluminează spaţiul public, un “tort” şi “cutia” sa – în acelaşi timp.” – promite Rainer Mahlamäki, arhitectul proiectului.

 Fațadele “duble" arată cu adevărat uimitor în lumina soarelui. Cea externă, ​​din sticlă și panouri din cupru, este eterică și pâlpâie ca aripile unei libelule.

 Istorie milenară

 “Mulţi oameni m-au întrebat, de ce clădirea acestui muzeu este atât de frumoasă. Le spun, că nu este un muzeu al Holocaustului. Aş dori ca această clădire să exprime idea frumuseţii.“ – spune Mahlamäki.

El împărtășește această viziune cu colegii cu care lucrează la implementarea conceptului acestui muzeu. Pe lângă spaţiile de expoziţie, clădirea mai adăposteşte un auditoriu, o bibliotecă și un restaurant, întregul amplasament având ca scop reamintirea celor o mie de ani de istorie comună, încheiată în mod tragic cu exterminarea evreilor.

 Arhitectul a dezvăluit că în 2005, când studioul său a câștigat competiția internațională, el nu știa ce fel de materiale să folosească pentru fațade. "Am avut doar un gând care mă ghida: o clădire cu aspectul unui felinar cu o fațadă care iluminează împrejurimile după asfințit" - a spus el. Au fost alese sticla și metalul. Cuprul este un material preferat de arhitecţii finlandezi, datorită esteticii acestuia, precum și durabilităţii, şi duratei de viaţă mai lungi de 100 de ani.

 Intrarea şi Cartea Exodului

 Clădirea reprezintă sinteza a două tendințe arhitecturale moderne: "cutia" și  "tortul". Frank Gehry este considerat unul dintre cei mai cunoscuţi creatori de "torturi", aceste clădiri asemănătoare monumentelor.

 Muzeul de istorie al evreilor polonezi este o structură simplă, ca o cutie. Cu toate acestea, în interior se ascunde "tortul" - intrarea principală sculptată. Pereții curbaţi, care au 20 metri înălţime şi 70 metri lungime, se umflă peste spaţiul lobby-ului, formează valuri şi volane deasupra capetelor vizitatorilor.

 Lobby-ul taie întreaga "cutie". Arhitectul a reformulat conceptul principal: despărțirea Mării Roșii și trecerea prin mare al evreilor care părăsesc Egiptul – fapt descris în Cartea Exodului. Când vizitatorul stă în centrul lobby-ului, poate contempla de la distanță, printr-un perete de sticlă, monumentul dedicat eroilor din ghetou - o imagine pe care autorul a păstrat-o în minte pe tot parcursul proiectării.

 Elementul cel mai impresionant este intrarea principală îndreptată spre Monumentul Eroilor din Ghetou și strada Zamenhofa. Odată ce vizitatorul intră în clădire, el urcă pe un pod cu pantă lină, suspendată peste "abis", iar jos se află pivnițele care adăpostesc spaţiul expozițional principal.

Holul de la intrare are forma unei râpe, inspirată de peisajul din Israel. Pereții laterali de culoarea nisipului par să onduleze, aspectul lor este moale și organic, o referire clară la povestea biblică a despărțirii Mării Roșii, când Moise îi conduce pe evreii care părăsesc Egiptul.

 Inscripţii asemănătoare literelor ebraice

 Clădirea are o fațadă dublă. Primul este un strat de beton pe care - la o distanță de aproximativ 1 metru - a fost fixat un cadru metalic, pentru a susține panourile suspendate vertical şi poziționate într-un un unghi anume față de peretele clădirii. Dacă vizitatorii merg pe jos pe Aleea Papa Ioan Paul al II-lea şi de-a lungul străzii Anielewicza, pot vedea doar sticla, dar când se întorc - ei văd benzi de cupru perforate. Prin aceasta, fațada devine spațială și se creează o a treia dimensiune, un ritm al secțiunilor verticale prin jocul de lumini și umbre.

 Cuprul folosit pe fațadă a fost patinat, culoarea transformâdu-se în verde salcie.

 Suprafețele de sticlă au gravate pe suprafaţă un model delicat. "Inscripţia este abstractă, dar se presupune că seamănă cu literele ebraice", a spus profesorul Mahlamäki.

 El a recunoscut şi faptul că s-a inspirat din Nord ("Trebuie admis, eu sunt din Finlanda"). Amintirile păstrate în memoria lui - blocurile de gheață parțial transparente și zăpada – pot fi regăsite în imaginea faţadei. "Lobby-ul devine emoțional, cald și moale și fațada - simplă, rece și tăioasă".

Clădirea muzeului oferă o suprafaţă utilă totală de 12.800 m2, inclusiv 4300 m2 de spațiu expozițional, care-l transformă în cel mai mare muzeu european dedicat istoriei evreilor.

 Muzeul dispune de o sală multifuncţională: un auditoriu, un cinematograf și o sală de spectacole cu 500 locuri. Centrul Educațional are camere de proiecție și spaţii de atelier. Clădirea mai include şi un club, un restaurant și o cafenea.

Share: 

Clădire

Beneficiar: 
Urząd Miasta Warszawy
Construit: 
2013
Country: 
Polonia
Cod poştal: 
00-167
Oraş: 
Warszawa
Strada: 
ul. Anielewicza 6
Hartă: 

Categorii

Aplicaţii: 
Faţade
Tipul clădirii: 
Cultural
Cupru utilizat: 
Prepatinat (verde)
Nou/Renovat: 
Nou

Arhitect

Name, office: 
LAHDELMA & MAHLAMAKI OY
Address & description: 
Tehtaankatu 29 AFl - 00150 HelsinkiFinlandia

Executant lucrări din cupru

Titlu: 
Polimex Mostostal
Adresă&descriere: 
ul. Młynarska 42 01-171 Warszawa

Premii

Anul: 
2013

Continuarea navigării constituie acceptul dumneavoastră că pagina noastră web utilizează fișiere de tip cookie. Aflați mai multe accesând acest link.

Accept