Acasă » Referinte » Mondeville Library, France
Referinţe

Mondeville Library, France

Atelier Nord Sud

Biblioteca Media Mondeville este o clădire publică, care leagă și articulează spațiul public pe diferite scări. Clădirea este delimitată de o sală de sport mare, un loc de parcare dispre sud-est și de șoseaua de centură al orașului dinspre sud-vest. Părțile nord-estice și nord-vestice reprezintă un țesut urban mai verde și mai intim. Zgomotul cauzat de șoseaua de centură al orașului, a constituit o problemă esențială la abordarea proiectului.

S-a creat o clădire, care oferă un interior generos, confortabil și cufundat într-o lumină naturală abundentă. A fost esențială crearea unui spațiu de întâlnire cu aport social-cultural. Clădirea a fost concepută intenționat cu un volum simplu, generând un aspect clar și calmant.

Tratamentul - configurarea fațadelor

Fiecare fațadă este un răspuns la climatul său specific și la contextul urban.

Soclul din beton nefinisat cuprinde intrarea în clădire (fațada nord-vest). Zona intrării este într-o secțiune retrasă față de planul soclului. Acest prim element al bibliotecii este o fațadă organică -continuă, care leagă amplasamentul de piața orașului și de oraș în general. Peste acest soclu, găsim o rețea de elemente verticale fine din cupru, care redau dimensiunea clădirii. Această rețea transformă sălile de lectură, înconjurate de dezvoltări rezidențiale, într-un spațiu mai intim și asigură pentru oraș, niște săli de lectură generoase.

Ferestrele mari sunt amplasate pe fațada nordică. Ele leagă biblioteca direct de exteriorul calm, care în prezent este construit dens. Beneficiind de lumina plăcută pentru citire, ferestrele sunt ocupate de utilizatorii bibliotecii, ele servind și ca o "fereastră urbană", care oferă vedere spre și de la Mondeville.

Fațada sudică este alcătuită din elemente de umbrire mari și înalte din cupru, care au două avantaje:

- Reduc impactul termic din timpul zilelor de vară, prin filtrarea luminii în sala de lectură.

- Oferă vedere spre parcul situat în spatele clădirii, evitând contactul vizual cu șoseaua de centură al orașului și cu sala de sport.

 

Share: 

Clădire

Beneficiar: 
Ville de Mondeville
Construit: 
2015
Country: 
Franţa
Oraş: 
Mondeville

Categorii

Aplicaţii: 
Faţade
Tipul clădirii: 
Cultural
Cupru utilizat: 
Auriu (Cu-Al)
Nou/Renovat: 
Nou

Arhitect

Name, office: 
Atelier Nord Sud

Executant lucrări din cupru

Titlu: 
Leduc

Premii

Anul: 
2017

Continuarea navigării constituie acceptul dumneavoastră că pagina noastră web utilizează fișiere de tip cookie. Aflați mai multe accesând acest link.

Accept