Acasă » Referinte » Clădirea Maersk, Copenhaga, Danemarca
Referinţe

Clădirea Maersk, Copenhaga, Danemarca

În ianuarie 2017, a fost inaugurat un nou turn iconic - clădirea Maersk, în prezența Reginei Margrethe, adăugând un punct de reper la orizontul orașului Copenhaga. Arhitecți de la C.F. Møller explică designul lor, caracterizat de benzi curbilinii continue, din cupru -ca aranjament parasolar vertical.

Intenția arhitecturală a fost de a crea un punct de reper durabil, într-un dialog nou și deschis cu orașul și cu universitatea. Noul complex este destinat să acționeze și ca un catalizator al dezvoltării urbane pozitive, în vecinătatea sa imediată -și în întregul oraș. Turnul cu 15 etaje, este așezat peste o serie de clădiri mai mici, care conțin funcțiile comune: trei săli mari de predare, săli de clasă, cantină, laboratoare, săli de conferințe și o cafenea literară.

UN PUNCT DE CONCENTRARE VERDE PENTRU CAMPUS

Partea cea mai izbitoare al acestui nivel este piața publică științifică, care va alcătui noul punct de concentrare al Institutului Panum și al campusulul Universității Nørre din Copenhaga. Aici se află intrarea principală, care leagă toate funcțiile din complex. Se va înființa un nou parc public în campus, care va oferi spații de studiu și de recreere în aer liber, pentru cercetători și studenți, destinate și locuitorilor din Nørrebro, împreună cu o alee suspendată, de 300 de metri. Publicul poate vizita și  partea de sus al turnului, aici se află o cafenea și un salon, de unde se poate admira priveliștea.

Noua clădire de 42.700 mp, deține spații de ultimă generație -pentru cercetare și predare a științelor medicale. Cele mai multe etaje sunt dedicate cercetării avansate. Miezul de beton al clădirii este monolit, astfel vibrațiile cauzate de oraș, nu deranjează activitățile de cercetare. Clădirea este una dintre clădirile cele mai eficiente, din punct de vedere energetic din Danemarca, deoarece reutilizează energia reziduală cu ajutorul  instalațiilor de climatizare -de nouă generație, reutilizând și apa pluvială, în scopuri sanitare și de irigare, totodată deține și 1.500 m2 de panouri solare.

DEZVOLTAREA PROIECTULUI

Setările urbane și canalele de comunicație către întreaga localitate, au fost factori cheie în modelarea clădirii Maersk. Amprenta triunghiulară derivată din unghiurile străzilor adiacente, rezultă ca cel mai îngust fronton să se îndrepte către turnul zvelt al unei biserici din apropiere. Această orientare, contribuie și la eficiența energetică a clădirii, prin reducerea expunerii sudice și al aportului de energie solară.

Proiectul creează o compoziție ușor lizibilă pe amplasament - o formă de stea, care permite complexului să fie construit în faze, lăsând loc pentru viitoarele extinderi, încă nedefinite. Forma de stea creează și o serie de spații urbane animate, legate strâns de clădirile înconjurătoare și include împrejurimile, oferind spațiu verde și căi publice – accesibile pentru public.

O REȚEA ANIMATĂ DE CUPRU

Aspectul exterior al turnului științific, intră în dialog cu complexul Panum existent și cu clădirile înconjurătoare, unde predomină cărămida roșie. Fațada este formată dintr-o grilă, cuprinzând fâșii de ferestre de înălțimea nivelelor, care descompun scara mare a clădirii. Benzile de înălțimea etajului, sunt prevăzute cu peste 3000 de nervuri verticale de cupru. Alegerea cuprului pentru această clădire proeminentă, anticipează schimbările naturale care vor avea loc, la început fiind lucios, apoi dezvoltând o culoare maro închis, căpătând patina verde al cuprului abia după mulți ani.

O treime din nervuri sunt mobile, permițând fațadei să-și schimbe în mod constant caracterul, când aceste nervuri se deschid și se închid, reacționând la traseul soarelui -în jurul clădirii. Când sunt activate, secțiunile se împart în două, cu o jumătate rămasă statică, în timp ce -cealaltă jumătate alunecă în fața geamului, asigurând o protecție eficientă, împotriva încărcărilor termice -către laboratoare. Acest lucru asigură clădirii calificativul de "clasă energetică scăzută 2015". Calificativul se adaugă la acreditările privind sustenabilitatea clădirii, alături de alegerea cuprului, ca un material cu o durată de viață extrem de lungă, care va fi în cele din urmă reciclat.

 

Share: 

Clădire

Beneficiar: 
University of Copenhagen, Faculty of Health and Medical Sciences
Construit: 
2017
Country: 
Danemarca
Cod poştal: 
2200
Oraş: 
Copenhagen
Strada: 
Blegdamsvej 3B
Hartă: 

Categorii

Aplicaţii: 
Faţade
Faţade/panouri
Umbrire
Tipul clădirii: 
Sănătate şi asistenţă socială
Educaţional
Cupru utilizat: 
Clasic
Nou/Renovat: 
Nou

Arhitect

Name, office: 
C.F. Møller

Executant lucrări din cupru

Titlu: 
Waagner-Biro Stahlbau AG.

Premii

Anul: 
2017
Categorii: 
Shortlist
Câştigător

Continuarea navigării constituie acceptul dumneavoastră că pagina noastră web utilizează fișiere de tip cookie. Aflați mai multe accesând acest link.

Accept