Acasă » Referinte » Clădirea Faraday, Stația Electrică Battersea, Londra, Marea Britanie
Referinţe

Clădirea Faraday, Stația Electrică Battersea, Londra, Marea Britanie

Pentru navetiștii din Londra, călătoria pe viaducturile feroviare victoriene, care străbat malul sudic al râului Tamisa, reprezintă un spectacol mobil, dezvăluind perspective interesante ale țesăturii urbane. Cea mai recentă adăugare la aceast spectacol, Faraday House, este o explozie aurie de energie, care anunță regenerarea stației electrice Battersea, prezentată aici de arhitecții de la dRMM.

Faraday House este o clădire rezidențială, care face parte din primul capitol interesant din regenerarea stației electrice Battersea. Situat pe malul râului Tamisa și adiacent  Parcului Battersea, clădirea ocupă un loc important la intersecția liniei nord-sud al căii ferate și Victoria Station cu Tamisa - iar designul răspunde acestui cadru unic. Formează marginea vestică a planului general, închizând curtea formată de clădirea de sticlă adiacentă, proiectată de biroul SimpsonHaugh and Partners, și care oferă un fundal contrastant cu reflecții dramatice.

RĂSPUNS CONTEXTUAL ADECVAT

Colaborarea cu SimpsonHaugh and Partners este rezultatul unui concurs, care demonstrează că două clădiri contrastante pot da un răspuns adecvat la contextul divers al stației electrice la est și căile ferate la vest. Ambele clădiri ocupă un podium unificator, asigurând acces, servicii și o interfață publică cu magazine, birouri, restaurante, sală de gimnastică și piscină, plus o curte verde închisă deasupra.

Principiul de organizare al clădirii Faraday este inspirat de un piept de sertare al arhitectului olandez Tejo Remy, denumit "Nu poți să-ți ții amintirile" și bucuria simplă de a grămădi cutii. Aranjamentul apartamentelor, decalate în plan și secțiune, urmează curba blândă a căii ferate. Geometria cutiilor placate de cupru poate fi contemplată cel mai bine dintr-un tren, care intră încet în gara Victoria Station – la început clădirea apare ca o stâncă, dar apoi se dezvăluie treptat fațadele raționale și vitrate ale apartamentelor privite din lateral.

Cele 113 de apartamente sunt amenajate în grupuri de câte trei, în jurul a cinci nucleuri, pe opt etaje. Scările și ascensoarele sunt împinse spre fațadă, pentru a asigura iluminat natural, vedere spre exterior și orientare locuitorilor. Proiectarea nucleurilor maximizează eficiența și permite aranjarea apartamentelor în oglindă -lateral cu un apartament mai mic ocupând spațiul dintre ele. Vederea de-a lungul căilor ferate și spre Tamisa intră în contrast cu intimitatea curții. Fiecare apartament deține balcoane pe lățimea totală, care formează expresia geometrică a clădirii.

UN SINGUR MATERIAL

Singurul material, care învelește toate fațadele exterioare, subliniază puterea geometriei complexe. Aliajul auriu din cupru va îmbătrâni cu grație, fără să-și piardă strălucirea. Este un material natural și, asemănător cărămidei stației electrice, se va schimba în timp. Întreaga clădire, incluzând nișele și scafele, a fost înfășurată astfel, ca falțul vertical al aliajului de cupru învelește volumele, dar nu crează detalii complicate sau confuzie vizuală. Tabla de cupru a fost formată manual pe șantier din role mari și intră în contrast cu geamurile clădirii învecinate.

Procedeele manuale și materialele naturale asigură clădirii Faraday un aspect delicat, în timp ce forma finală din aliaj de cupru reprezintă o referire potrivită la ”cușca Faraday” al fizicianului Michael Faraday, al cărui nume poartă clădirea și, fără al cărui descoperiri din anii 1830, stațiile electrice precum Battersea nu ar exista.

REZISTENȚA LA FOC

Cuprul și aliajele sale sunt clasificate ca A1 (materiale necombustibile) în conformitate cu EN 13501-1, cea mai înaltă clasă disponibilă și, instalate adecvat, sunt potrivite pentru fațadele clădirilor înalte.

Share: 

Clădire

Beneficiar: 
Battersea Power Station Development Company
Construit: 
2017
Country: 
Marea Britanie
Cod poştal: 
SW11 8EZ
Oraş: 
London
Strada: 
Circus Road West, Battersea Power Station
Hartă: 

Categorii

Aplicaţii: 
Faţade
Tipul clădirii: 
Rezidenţial
Cupru utilizat: 
Auriu (Cu-Al)
Nou/Renovat: 
Nou

Arhitect

Name, office: 
dRMM
Address & description: 
Magdalen House 136-148 Tooley Street London

Executant lucrări din cupru

Titlu: 
Prater Ltd

Find out more

Robert Pintér

Continuarea navigării constituie acceptul dumneavoastră că pagina noastră web utilizează fișiere de tip cookie. Aflați mai multe accesând acest link.

Accept