Acasă » Referinte » Biblioteca și Hub-ul Comunitar North Fitzroy, Melbourne, Australia
Referinţe

Biblioteca și Hub-ul Comunitar North Fitzroy, Melbourne, Australia

Ecranele solare curbate, din alamă perforată, ajută la definirea caracterului unei clădiri comunitare importante din Melbourne, Australia. Aceste ecrane îi sporesc și sustenabilitatea - recunoscută cu cel mai înalt calificativ "Greenstar", de 6 stele. Arhitecții de la GroupGSA ne povestesc despre proiect.

Clădirea Bibliotecii și Hub-ului Comunitar North Fitzroy este un imobil cu trei etaje, care include o bibliotecă, un centru de asistență maternală și o varietate de spații dedicate comunității. Printre aceste spații se numără și noul sediu al Casei Internaționale a Orașului Yarra, un loc de întâlnire pentru diferite generații, culturi și etnii. Flexibilitatea designului se manifestă prin distilarea spațiilor auxiliare sudice și prin deschiderea unor spații flexibile la nord.

SPAȚII COMUNITARE

Primul etaj cuprinde spațiile destinate asistenței maternale, inclusiv două săli de joacă pentru copii și o bibliotecă. Al doilea etaj se concentrează pe spații comunitare, cu încăperi mari divizibile, o bucătărie comercială și un birou comunitar. O grădină de acoperiș, parțial protejată de ecrane transparente din alamă, conectează partea  nordică al etajelor unu și doi printr-o cascadă de plantatori și locuri de șezut informale. Această grădină servește ca o extensie a spațiilor comunitare și ale bibliotecii, oferind un spațiu exterior verde, pentru interacțiune și studiu.

Situl îngust asigură fațade lungi la est și vest, accesul solar controlat fiind limitat prin expunerea nordică. Designul rezolvă această restricție, introducând o fațadă nordică secvențială de-a lungul Axei Vestice, permițând luminii controlate să inunde dinspre nord clădirea, în timp ce protejează clădirea de soare dinspre vest și est.

ECRANE PERFORATE DIN ALAMĂ

Fațada estică permite întrezăriri în clădire - în special noaptea -, în părțile cu vedere spre spațiul public urban. Majoritatea geamurilor sunt protejate de ecrane curbate, verticale din alamă perforată, decalate una de cealaltă. Tiparul perforațiilor -executate de fabricantul plăcilor-, se bazează pe tiparul format de umbra copacilor din Grădina Edinburgh, aflat în apropiere, ca o referire la acești copaci, fiind un alt gest de introducere a elementelor din mediul natural în formele construite. Tema continuă în interior cu plăcile de alamă perforate, aplicate pe obiectele interoare, cum ar fi biroul de la recepție.

Share: 

Clădire

Construit: 
2017
Country: 
Australia
Cod poştal: 
VIC 3068
Oraş: 
Fitzroy North
Strada: 
182-186 St Georges Rd.
Hartă: 

Categorii

Aplicaţii: 
Umbrire
Structuri transparente
Tipul clădirii: 
Cultural
Cupru utilizat: 
Alamă (Cu-Zn)
Nou/Renovat: 
Nou

Arhitect

Name, office: 
GroupGSA

Executant lucrări din cupru

Titlu: 
Craft Metals

Find out more

Robert Pintér

Continuarea navigării constituie acceptul dumneavoastră că pagina noastră web utilizează fișiere de tip cookie. Aflați mai multe accesând acest link.

Accept