Strona główna » Referencje » Zac des lilas, budynek komunalny dla młodych ludzi i migrantów, Paryż, Francja
Referencje

Zac des lilas, budynek komunalny dla młodych ludzi i migrantów, Paryż, Francja

Zdaniem architektów zainspirowanych projektem Unité d’Habitation Le Corbusiera, budynek komunalny oferuje przestrzeń mieszkaniową pomyślaną jako "maszyny do życia", dla młodych ludzi i migrantów. Złoty stop miedzi odgrywa rolę bogatego kontrapunktu względem ceglanej bryły budynku.

W budynku wzniesionym według projektu Zaca des lilasa, znalazło się miejsce dla 240 mieszkań typu studio, żłobka dla 66 dzieci oraz innych placówek komunalnych dla RIVP, najważniejszej agencji budownictwa socjalnego w Paryżu.

Położony tuż obok podmiejskiej obwodnicy drogowej budynek ma za zadanie połączyć Paryż z obszarem Les Lilas. Został on wzniesiony na tle złożonego, trójwymiarowego otoczenia (Bulwaru Peryferyjnego Paryża, lokalnej topografii oraz tarasu kina studyjnego). Odzwierciedla zróżnicowanie poziomów użytkowych, tworząc swój własny układ „miejskich balkonów”, które nawiązują dialog z poszczególnymi warstwami.

Na poziomie ulicy znajduje się jedynie żłobek, a wszystkie pozostałe przestrzenie publiczne (czyli bibliotekę, siłownię iogólnodostępną kuchnię) zdecydowaliśmy się zaprojektować na wyższym poziomie R+3. Tym samym są one lepiej dostępne dla mieszkańców, ułatwiają monitoring i nadają budynkowi otwartego charakteru. W tym miejscu dowolnie aranżować można tzw. „sześciany aktywności”, tworząc przestrzenie zewnętrzne wychodzące na taras kompleksu kin (na tym samym poziomie).

Dopełniając poziomy podział budowli, na elewacji widoczny jest wyraźny „uskok” skierowany ku avenue du Docteur Gley, wpuszczając naturalne światło do wnętrza budynku i tworząc przyjemną atmosferę na każdym piętrze. Podobną funkcję pełni oświetlona w naturalny sposób klatka schodowa. W projekcie pragnęliśmy zachęcić użytkowników do maksymalnego wykorzystania tych przestrzeni (kosztem – chociażby – instalacji windy).

Budynek pokryty jest jednorodnym płaszczem z cegły, który zapewnia energooszczedność , a tym samym niższe koszty utrzymania. Poziome i pionowe przełamania elewacji pokryto złotym stopem miedzi. Świetlistość i naturalna zdolność odbijania światła to charakterystyczne cechy tego materiału, który kontrastuje z aksamitnymi antracytowymi cegłami.

Ten obiekt mieszkaniowy utożsamiany jest z koncepcją „maszyn do życia”, zaprojektowanych w celu optymalnego wykorzystania dostępnej kubatury. Zapewnienia różnorodność i elastyczność w aranżacji przestrzeni (meble dopasowane do konkretnego miejsca, ruchome ściany, które mogą odseparować kuchnię, czy stałe ramy, które umożliwiają dostarczenie naturalnego światła do łazienki). Dzięki kompaktowości elewacji uzyskano miejsce na duże przeszklone otwory o wymiarach 2 x 2 m dla każdego studia o powierzchni 18 m2. Wszystkie okna posiadają żaluzje ze stali perforowanej (odzwierciedlającej wzór elewacji), zapewniające odpowiedni poziom komfortu termicznego.

 

 

Share: 

Budynek

Właściciel: 
RIVP
Zakończenie budowy: 
2013
Country: 
Francja
Kod pocztowy: 
75020
Miejscowość: 
Paris
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Fasada/kasety
Pasada/pasy
Fasady/panele
Rodzaj budynku: 
Szpitale i przychodnie
Budynki mieszkalne
Zastosowanie miedzi: 
Imitacja złota (stop Cu-Al)
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Avenier&Cornejo

Konkursy

Edycja: 
2015
Opis: 

With a portfolio of nearly 55,000 rental units, RIVP is one of the major players in social housing in Paris.  It aims to manage, build and renovate housing, university residences and hotels, and nurseries.

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ