Strona główna » Referencje » Wydziału Rozwoju Międzynarodowego, Uniwersytet Oxford, Wielka Brytania
Referencje

Wydziału Rozwoju Międzynarodowego, Uniwersytet Oxford, Wielka Brytania

Louisa Bowles, Hawkins\Brown LLP

Wydział Rozwoju Międzynarodowego Uniwersytetu w Oxford ostatnio przeniósł się do budynku będącego zabytkiem klasy II, wcześniej nazywanego Holywell House, w zespole zabytkowym Centralnego Oxfordu objętym ochroną konserwatora.

Oryginalny budynek był zbudowany w latach 1897-98 i od tego czasu był kilkakrotnie rozbudowywany. Działania te obejmowały dobudowę nowego wschodniego skrzydła rozpoczętą w latach 1930-ych, kontynuowaną w latach 1960-tych. Pracownia Hawkins\Brown została wybrana, aby opracować propozycje zastąpienia całego wschodniego skrzydła z lat 1930/1960-tych bardziej odpowiednim budynkiem zawierającym biura pracowników wydziału, dużą, elastyczną salę seminaryjną i miejsca do pracy dla studentów na wszystkich czterech kondygnacjach.

Wrażliwą odpowiedź na kontekst uzyskano przez powtarzanie rytmów istniejących wykuszy w południowej elewacji budynku, łącznie z kominami, nadając im współczesną formę.

Ten rytm wyraża się przez pokrycie uzyskanego kształtu brązem. Rozkład okien jest regularny i odzwierciedla rozplanowanie biura wewnątrz. Jednakże niektóre z wysuniętych obramowań okiennych z brązu są dobrane w pary, aby oddać asymetrię oryginalnego budynku i wspomagać w ten sposób całość kompozycji.

Niskoobsługowa okładzina elewacyjna z brązu uzyska pod wpływem czynników atmosferycznych głęboki ciemnobrązowy kolor, który będzie uzupełniał miłą w dotyku fakturę istniejącego kamienia z Deddington i płyt Broseley.

Kluczową częścią wytycznych projektowych było zapewnienie, w ramach dostępnego budżetu, energooszczędnego rozwiązania. Cztery kominy działają zarówno jako konstrukcja jak i szyby wentylacyjne. Wszystkie biura i pomieszczenia pracy wspólnej w nowym budynku są naturalnie wentylowane za pomocą żaluzji z napędem elektrycznym w elewacji; kominy – zaprojektowane jako konstrukcja nośna, usuwają zużyte powietrze wykorzystując ciąg kominowy.

Żaluzje z napędem elektrycznym umożliwiają również wychłodzenie w nocy wzmocnione przez działanie tzw. masy termicznej (pojemność cieplna) poprzez odsłonięte podsufitki z betonu, w którym jako zamiennik cementu zastosowano mielony granulowany żużel wielkopiecowy (GGBS), dzięki czemu obniżono obciążenie środowiska emisją dwutlenku węgla.

Projekt budynku uwzględnia również solarne ogrzewanie wody, energooszczędny system ogrzewania i półautomatyczny system sterowania oświetleniem z wykorzystaniem czujników ruchu.

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Oxford University Estates Directorate
Zakończenie budowy: 
2010
Country: 
Wielka Brytania
Kod pocztowy: 
OX1 3TB
Miejscowość: 
Oxford

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Rodzaj budynku: 
Obiekty edukacyjne
Zastosowanie miedzi: 
Klasyczna
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Hawkins\Brown LLP:
Address & description: 
60 Bastwick Street, London EC1V 3TN

Konkursy

Edycja: 
2011

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ