Strona główna » Referencje » Wschodnie skrzydło Muzeum Maidstone, Wielka Brytania
Referencje

Wschodnie skrzydło Muzeum Maidstone, Wielka Brytania

Hugh Broughton Architects

W lecie 2006 r. Rada Miejska Maidstone rozpoczęła pasjonujący i ambitny program udostępnienia zbiorów muzeum oraz przekształcenia jego usług i obiektów dla zwiedzających. Projekt inwestycyjny Wschodniego Skrzydła stanowi drugi etap przebudowy Muzeum Maidstone, następujący po remoncie Zachodniego Skrzydła w 2003 r.

Muzeum Maidstone i Galeria Sztuki Bentlif są prowadzone przez Radę Miejską Maidstone, która jest także ich właścicielem. Jest to wybitny ośrodek edukacyjny i wypoczynkowy będący własnością lokalnej społeczności. Sercem Muzeum jest dwór z czasów Tudorów datowany na rok 1561. Rada Miejska weszła w jego posiadanie w 1855 r. i w 1858 r. otwarła w nim muzeum. Muzeum jest zabytkiem klasy II.

Wyróżniające się swoją różnorodnością zbiory ponad 600 000 artefaktów i okazów, tworzą największą kolekcję w hrabstwie Kent i jedną z największych w Południowo-Wschodniej Anglii. Niektóre części zbioru, takie jak Kolekcja Sztuki Japońskiej, mają znaczenie międzynarodowe.

Projekt inwestycyjny Wschodniego Skrzydła
Zasadniczymi celami tego przedsięwzięcia były: długoterminowa ochrona zbiorów, większe zaangażowanie publiczne oraz zwiększenie wykorzystania Muzeum i jego zbiorów. Cele do osiągnięcia zostały zawarte w wytycznych projektowych w postaci następujących wymagań:

• Polepszenie pomieszczeń magazynowych w celu zapewnienia kontrolowanego środowiska dla zbiorów oraz bezpiecznego i dostępnego magazynu dla większej części kolekcji
• Umożliwienie eksponowania większej części kolekcji
• Umożliwienie użytkowania dotychczas niedostępnych pomieszczeń oraz umożliwienie zwiedzania większej liczby zabytkowych budynków muzeum
• Powtórne wizualne połączenie z ogrodami Brenchley Gardens zgodnie z pierwotnym zamierzeniem wiktoriańskich fundatorów muzeum
• Usprawnienie pomieszczeń publicznych takich jak sklep i toalety dla zwiedzających oraz nowe toalety dla osób niepełnosprawnych, pomieszczenie do przewijania niemowląt oraz szatnia i przechowalnia wózków dla dzieci
• Poprawa obiektów oferowanych dla grup i szkół
• Upłynnienie ruchu zwiedzających i stworzenie równego dostępu dla wszystkich użytkowników
• Uzyskanie maksymalnej widoczności gmachu muzeum z centrum miasta
• Utworzenie pomieszczenia dla przeniesienia Centrum Informacji Turystycznej Maidstone.

Projekt architektoniczny
W grudniu 2006 r. pracownia architektoniczna Hugh Broughton Architects wygrała konkurs / zwyciężyła w konkursie RIBA na realizację nowego Wschodniego Skrzydła. Ten niezwykły projekt odpowiada bezpośrednio na kluczowe cele muzeum i otrzymał wsparcie w postaci dużego grantu z funduszu loterii Heritage Lottery. Został opracowany w ścisłej współpracy z personelem muzeum, Radą Miejską Maidstone, lokalnymi grupami zainteresowanymi tym zagadnieniem i właściwymi organami.
W czasie tej realizacji architekci pracowali mając na celu stworzenie przestrzeni posiadających charakter będący odpowiedzią na wielowarstwową historię i architekturę budynku.

Na niższych poziomach rewitalizowanego Wschodniego Skrzydła zwiedzających wita zwrócone w stronę High Street nowe wejście i strefa wprowadzająca. Galeria utworzona między zmodernizowanym sklepem i odnowionymi magazynami mieści wojenne canoe z Wysp Salomona, jedyny egzemplarz tego rodzaju znajdujący się poza tymi Wyspami. Z galerii otwiera się widok na dziedziniec i fasady z epoki Tudorów, od lat nie oglądane przez publiczność. Toalety, szatnie i pomieszczenia techniczne również mieszczą się w nowo dobudowanej części. Sala edukacyjna dla młodzieży jest uzupełniona na poziomie pierwszego piętra o przeszklone pomieszczenie konferencyjne, które łączy wizualnie muzeum z ogrodami Brenchley Gardens, i z którego rozpościera się wspaniały widok na kościół St. Faith’s Church.

Dynamiczna przestrzeń nowej galerii ponad recepcją, oświetlona przez zwrócone ku północy okna dachowe o łagodnej krzywiźnie, mieści stałą kolekcję sztuki japońskiej. Dobudowa obejmowała również odnowienie i zmianę organizacji pomieszczeń galerii po wschodniej stronie Muzeum, zwiększają powierzchnię wystawienniczą o 30%.

Nowe elewacje łączą bezramowe oszklenie z diagonalną siecią gontów ze stopu miedzi, tworząc współczesną przeciwwagę dla istniejących ceglanych elewacji. Z upływem czasu gonty utracą swój blask, ale nie barwę.

DATY PROJEKTU:
Konkurs: sierpień 2006 - grudzień 2006
Data wyznaczenia projektanta: styczeń 2007
Etap projektowania: styczeń 2007 - październik 2011
Etap budowy: kwiecień 2010 – październik 2011
Ukończenie lub data przejęcia przez użytkownika: 21 października 2011
Formalne otwarcie dla publiczności: 21 marca 2012

KONSULTANCI:
Inżynier - projektant konstrukcji: AECOM
Inżynier - projektant instalacji wewnątrzbudynkowych: AECOM
Inspektor jakości: GB Fitzsimon LLP
Wykonawca robót budowlanych: Morgan Sindall

 

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Maidstone Borough Council
Zakończenie budowy: 
2012
Country: 
Wielka Brytania
Kod pocztowy: 
ME14 1LH
Miejscowość: 
Maidstone
Ulica: 
St. Faith’s Street
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada/gonty
Rodzaj budynku: 
Obiekty kulturalne.
Zastosowanie miedzi: 
Imitacja złota (stop Cu-Al)
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Hugh Broughton Architects
Address & description: 
41a Beavor LaneLondon W6 9BLUnited Kingdom+44 (0)20 8735 9959

Wykonawca

Nazwa: 
NDM (Metal roofing & Cladding) Ltd.

Konkursy

Edycja: 
2013

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ