Strona główna » Referencje » Willa Måsholmen, Archipelag Sztokholmski, Szwecja
Referencje

Willa Måsholmen, Archipelag Sztokholmski, Szwecja

Willa Måsholmen jest domem mieszkalnym, zbudowanym dla rodziny, jako wiejskie ustronie na wyspie Archipelagu Sztokholmskiego, w Szwecji. 

Właściciele wyrazili życzenie posiadania domu, który harmonizowałby ze swoim otoczeniem i przyrodą, zbudowanego z trwałych materiałów, które będą się pięknie starzały z upływem czasu, a także pod wpływem – nieraz surowej, pogody.

Wytyczne, które otrzymałam jako architekt, obejmowały także pracę z wyrafinowanymi detalami w ramach symplistycznej kompozycji – zaprojektowanie nowoczesnego budynku w oparciu o wzorzec tradycyjnego szwedzkiego domu na wyspie.

Jako materiał elewacji wybrałam drewno Kebony, będące produktem alternatywnym dla drewna tropikalnego, które z upływem czasu w naturalny sposób przybiera kolor popielaty, oraz wstępnie oksydowaną miedź dla obróbek blacharskich. Zmiany koloru miedzi pięknie współgrają z barwami pni sosen dominujących na wyspie.

Wykończenie miedzią zastosowano wokół okien, zarówno zwykłych jak wykuszowych, oraz pośrodku między nimi, łącząc w ten sposób obydwie wersje projektu okna. Dekoracyjne detale elewacji podkreślają horyzontalność budynku, zwróconego ku bardziej kameralnej przestrzeni zewnętrznej, w kierunku, rzadkiego tutaj, zagajnika dębowego w dole wzgórza. Miedź posłużyła także do pokrycia wszystkich dachów i wykonania obróbek dekarskich.

Miedź została również użyta do ukrycia tradycyjnie zaprojektowanych rynien, tworząc ramę otaczającą każdą elewację, co nadaje budynkowi specyficzny charakter i podkreśla jego symplistyczną formę. Wbudowane rynny ukrywają również system wysuwania żaluzji służących, w razie potrzeby, zamknięciu domu i ochronie przeszkleń.

 

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Własność prywatna
Zakończenie budowy: 
2016
Country: 
Szwecja
Miejscowość: 
Sztokholm

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Dachy
Okna
Rodzaj budynku: 
Budynki mieszkalne
Zastosowanie miedzi: 
Wstępnie oksydowana
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Studio Nina Kummelstedt

Wykonawca

Nazwa: 
Salls Plat AB

Konkursy

Edycja: 
2017

Znajdź więcej

Kazimierz Zakrzewski

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ