Strona główna » Referencje » Willa Drei Birken, Sesto, Włochy
Referencje

Willa Drei Birken, Sesto, Włochy

Plasma studio

Rezydencja Willa Drei Birken, zbudowana w 1960 r, jest położona na zboczu w Dolomitach. Projektowana rozbudowa miała dodać sześć apartamentów wakacyjnych oraz pomieszczenia o określonych funkcjach i pomieszczenia wspólne. Elewacja otwiera się wycięciem w kształcie litery „V”, poczynając od całkowicie zamkniętej elewacji północnej do przeszklonej elewacji południowej, zwróconej ku słońcu i w stronę rozległego widoku Dolomitów. 

Ponieważ nowa konstrukcja nie przylega do istniejącego budynku, lecz oddziela ją zacieniony prześwit, willa nadal korzysta z niezależności. Nowa bryła, doskonale wkomponowana w zbocze, jest wydłużona i zajmuje całą szerokość działki. Przez nieznaczny obrót, nowa konstrukcja odwraca się od istniejącego budynku aby skierować południową elewację ku słońcu i w stronę panoramicznego widoku. Łącznik w przyziemiu, pomiędzy dobudową i istniejącym budynkiem, służy jako zamknięte pomieszczenie. Fasady wschodnia i północna są w znacznym stopniu zamknięte ze względu na rozplanowanie wewnętrznych funkcji budynku; elewacja północna została ponadto zaprojektowana w taki sposób, aby ukazać wyraźną separację pomiędzy nowym a istniejącym budynkiem.

Budynek wykorzystuje ograniczoną paletę barw i materiałów: jego bryła jest pokryta pasami blachy z oksydowanej miedzi o różnej szerokości, duże przeszklone powierzchnie wprowadzają słonce do wnętrza budynku, a balkony są wyłożone drewnem modrzewiowym. Miedź i modrzewiowe drewno są wystawione na działanie słońca i czynników atmosferycznych – deszczu i śniegu, pod wpływem, których ich barwy ulegają naturalnym zmianom; zjawiska te, w połączeniu z powtórzeniem barw drewna, podkreślają integrację budynku z naturalnym środowiskiem.

 

 

 

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Holiday apartments
Zakończenie budowy: 
2016
Country: 
Włochy
Kod pocztowy: 
39030
Miejscowość: 
Sexten/Sesto (BZ)

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Rodzaj budynku: 
Budynki mieszkalne
Zastosowanie miedzi: 
Wstępnie oksydowana
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Plasma studio

Wykonawca

Nazwa: 
Spenglerei Messner Robert GmbH

Konkursy

Edycja: 
2017

Znajdź więcej

Kazimierz Zakrzewski

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ