Strona główna » Referencje » Wieżowiec Helsingkrona, Lund, Szwecja
Referencje

Wieżowiec Helsingkrona, Lund, Szwecja

Chris Hodson

Nowy, miedziany wieżowiec w Lund w Szwecji, zaprojektowany przez pracownię FOJAB arkitekter dla studenckiej organizacji "Helsingkrona nation" stanowi charakterystyczny, wyróżniający się obiekt w sercu parkowej scenerii uniwersyteckiego kampusu i jest wzorem nowoczesnego budownictwa mieszkaniowego dla studentów.

13-piętrowy wieżowiec został zbudowany w parku na terenie kampusu Wydziału Inżynierii (LTH) Uniwersytetu w Lund. Utworzony w latach 60. XX wieku kampus LTH składa się z krytych miedzią, prostopadłościennych ceglanych budynków
o wyraźnych akcentach horyzontalnych. Odpowiedzią architekta Mattiasa Hedberga Eka było stworzenie pionowego, wolno stojącego elementu; jak wyjaśnia: "Moją odpowiedzią było zrobienie czegoś całkowicie odmiennego – wieżowca, który nie zakłóca przestrzeni parku".

“Mimo że wieża kontrastuje swoją formą z sąsiadującymi budynkami, jej miedziane elewacje współgrają z miedzianymi dachami i detalami istniejących prostopadłościennych budynków. Wertykalność budynku jest podkreślona przez modelowanie i zmienne wysokości jej brył oraz aranżację miedzianych kasetonów elewacyjnych, wyrażającą się w dwóch odcieniach wstępnego oksydowania. Wybraliśmy miedź z powodu jej trwałości i zmieniającego się w naturalny sposób piękna. W konkluzji potrzebowaliśmy lekkiego materiału, odpowiadającego nieregularnej formie budynku".

WSZYSTKIE MIESZKANIA SĄ NAROŻNE

Założeniem programu budynku były mieszkania zwarte, ale elastyczne i o wysokiej jakości. Są zaprojektowane w oparciu o tę samą koncepcję – w języku szwedzkim znaną jako "Kompislägenheter" – gdzie pokój dzienny, kuchnia i łazienka są wspólne dla dwóch lokatorów, natomiast każdy z nich dysponuje własną sypialnią. Przy sześciu mieszkaniach na każdym piętrze, kształt rzutu zapewnia wszystkim 60-stopniowy widok, dając każdemu poczucie narożnego mieszkania z widokiem na park i pobliskie jezioro.

Istotne było, aby studentom nie tylko zapewnić mieszkanie, ale także wspólne pomieszczenia służące zarówno nauce, jak i kontaktom towarzyskim. Na najwyższym piętrze jest położona sala przeznaczona na przyjęcia, wykłady i inne wydarzenia,
z której roztacza się piękny widok na Lund, Malmö i Öresund; prowadzi stąd także wyście na dwa tarasy dachowe. Kondygnacja parteru spełnia funkcje publiczne i stanowi strefę wejściową budynku, umożliwiającą interakcję z intensywnym ruchem pieszym studentów i pracowników dydaktycznych w kampusie Wydziału Inżynierii.

NOWY SPOSÓB MIESZKANIA
Nowa wieża jest jedną z trzech realizacji nominowanych do nagrody Szwedzkiego Stowarzyszenia Architektów "Architecture Award 2015". W opinii jurorów projekt "wprowadził do wspólnych przestrzeni dodatkowe wartości, wybór materiałów
i utrzymanie wysokiego poziomu wykonania, jak również rozwinął ideę wspólnego zamieszkiwania jako przyjaciele".
Share: 

Budynek

Właściciel: 
Helsingkrona Nation
Country: 
Szwecja
Kod pocztowy: 
223 63
Miejscowość: 
Lund
Ulica: 
Tornavägen 3 C
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Fasada/kasety
Na dachu
Rodzaj budynku: 
Budynki mieszkalne
Hotele
Zastosowanie miedzi: 
Wstępnie oksydowana
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
FOJAB Arkitekter

Wykonawca

Nazwa: 
Lödde Plåt

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ