Strona główna » Referencje » Wicker Riverside, Sheffield, Wielka Brytania
Referencje

Wicker Riverside, Sheffield, Wielka Brytania

Aedas Architects

Wytyczne projektu wymagały połączenia funkcji użytkowych zwróconych w stronę rzeki Don w celu stworzenia ożywionego i zrównoważonego obiektu, który będzie miał znaczący udział w trwającej obecnie regeneracji Central Riverside i Sheffield.

Projekt obejmuje 132 mieszkań z jedną lub dwiema sypialniami, 160 wewnętrznych miejsc parkingowych, podzielonych między budynki mieszkalne i przyległe budynki biurowe, oraz publiczne i prywatne tereny zielone.

Skal obiektu jest skoordynowana ze skalą dwóch bloków handlowych ustawionych frontem do rzeki, z budynkiem rozpoczynającym się od pięciu pięter przyległym do budynku Fazy 1, otaczającym go a następnie wznoszącym się do dziesięciu pięter przylegającego budynku fazy 2, tworząc charakterystyczną „wieżę” będącą drogowskazem widocznym z kilku zasadniczych kierunków dojścia.

Oddalając się od Wicker, budynek wznosi się od piątego piętra, z następnym stopniem w bryle dziewiątego i dziesiątego piętra, aby stworzyć efekt przeszklonej latarni, szczególnie dobrze widoczny w odległej perspektywie widoku ze wzgórza Spital Hill.

Południowa elewacja zwrócona jest ku rzece Don i stanowi główny fronton założenia. Elewacja posiada wielkoskalowy element w formie wyłożonej miedzią ramy, zapewniający wyraźne rozdzielenie funkcji mieszkalnej i handlowej.

Miedziana rama, unosząca się ponad przezroczystą strefą działalności handlowej, zawiera balkony, które pozwalają maksymalnie wykorzystać zalety nadrzecznego frontonu.

Lokale handlowe na poziome parteru zostały cofnięte, tworząc w ten sposób trasę umożliwiającą pieszym gromadzenie się na nadbrzeżu, co sprzyja komunikacji pieszych z ulicą Five Weirs Walk.

Na poziomie podium wychodzący na południe i zagospodarowany zielenią dziedziniec oferuje wspólną przestrzeń umożliwiającą mieszkańcom wypoczynek i wzajemne kontakty oraz korzystanie z widoków poprzez rzekę.

Na tym samym poziomie podium stworzono u podstawy „wieży” wizualne przerwanie ciągłości przez cofnięcie pomieszczeń dla podkreślenia efektu górnej części budynku. Element „wieży” jest wychylony pod katem 11 stopni i jest wyłożony kombinacją przezroczystego i nieprzejrzystego szkła.

Projekt obejmuje szereg środków zmierzających do stworzenia zrównoważonego ekologicznie obiektu. Obejmują one: pół-intensywny dach zielony o powierzchni ponad tysiąc m2, podniesione, pokryte zielenią podium z oczkiem wodnym i posadzonymi drzewami, budki dla ptaków i nietoperzy oraz siedlisko dla wydr, które ma być zainstalowane w brzegu rzeki.

Specjalistyczny wykonawca w zakresie miedzi: Carlton Cladding
Główny wykonawca: Artisan Construction Group

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Artisan Property Developments
Zakończenie budowy: 
2008
Country: 
Wielka Brytania
Miejscowość: 
Sheffield

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Rodzaj budynku: 
Budynki mieszkalne
Zastosowanie miedzi: 
Wstępnie patynowana
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Aedas Architects
Address & description: 
Parsonage Chambers 3 The Parsonage Manchester M3 2HW UK

Wykonawca

Nazwa: 
Specialist copper contractor: Carlton Cladding

Konkursy

Edycja: 
2009

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ