Strona główna » Referencje » Wells Maltings, Norfolk, Wlk. Brytania
Referencje

Wells Maltings, Norfolk, Wlk. Brytania

Przeciwdeszczowe okładziny fasadowe z mosiądzu pomogły stworzyć, zamykający się kwotą 5 mln GBP, współczesny ośrodek sztuki, dziedzictwa i kultury w Norfolk, który uaktualnia historię a przy tym jest ukłonem w stronę przeszłości.

Wells Maltings, dawna 19-wieczna słodownia w nadmorskim mieście Wells-next-the-Sea, została poddana renowacji i rozbudowie według projektu nagrodzonego w przetargu na rewitalizację budynku i przekształcenie go w główny Ośrodek Sztuki i Dziedzictwa Północnego Norfolk. Dobór materiału dla fasady nowej dobudowy ma zawsze krytyczne znaczenie dla powodzenia całego przedsięwzięcia. Mosiądz został wybrany ze względu na jego wyrazistą estetykę, harmonizującą jednak ze ścianami istniejącego zabytkowego budynku klasy drugiej, wykonanymi z cegły i krzemienia. Z upływem czasu mosiądz będzie stopniowo przybierał ciepłe, ziemiste odcienie, tworząc estetyczną patynę, która nadal będzie harmonizować z oryginalnymi ścianami Słodowni z cegły i krzemienia.

Założenia dla architektów pracowni Chaplin Farrant wymagały stworzenia nowego miejsca dla artystów, mieszkańców i turystów, stanowiącego kulturalne centrum miejscowej społeczności, przeznaczone do użytku przez cały rok. Projektanci z powodzeniem zrealizowali to zadanie, tworząc elastyczną przestrzeń użytkowaną przez rozmaite grupy, zachowując przy tym dziedzictwo istniejącej Słodowni. Nowe, oszklone na całą wysokość atrium z rozległym świetlikiem dachowym, zalewającym przestrzeń dziennym światłem, służy jako bufor pomiędzy dwiema odrębnymi strukturami. Pokryta mosiądzem dobudowa jest podobnej wielkości co oryginalny budynek i teraz rozsławia Wells Maltings, jako jeden z najbardziej znaczących projektów architektonicznych w Norfolk.

Nowy budynek z imponującą elewacją pokrytą podłużnymi, pionowo układanymi panelami elewacyjnymi i dachem z tradycyjnym, ręcznie wykonanym pokryciem z cynku, jest wyrazistym projektem, który całemu miastu nadaje nową tożsamość. Pomysłowo wykonane obróbki blacharskie na styku cynkowego dachu i mosiężnych paneli zapewniają płynne przejście pomiędzy tymi dwoma elementami,  usuwają problemy związane z korozją bimetaliczną i nadają zabytkowemu budynkowi nowoczesny charakter. Zastosowane pokrycie elewacji to system lekkich paneli fasadowych o strukturze plastra miodu, o wysokiej wytrzymałości, niezwykle płaskich, zapewniający ekonomiczne rozwiązanie. Umożliwiło to pracowni Chaplin Farrant zaprojektowanie unikalnej, przyciągającej wzrok i nagrodzonej realizacji architektonicznej, mieszcząc się w ramach pierwotnego budżetu klienta. Projekt The Maltings pozyskał wsparcie z funduszu Heritage Lottery Fund oraz szeregu fundatorów partnerskich i poszczególnych osób.

Mosiężna okładzina Wells Maltings tworzy zewnętrzną warstwę wentylowanej fasady, która chroni wewnętrzną konstrukcję przed wiatrem i deszczem. System okładziny przeciwdeszczowej, dostarczony przez firmę Proteus Facades, jest mocowany na przegrodach i tworzy wentylowaną pustkę powietrzną, która umożliwia cyrkulację powietrza i chroni wewnętrzną konstrukcję przed wilgocią.

Projekt Wells Maltings uzyskał szereg nominacji do nagród: specjalne wyróżnienie w konkursie Graham Allen Awards, który wyróżnia realizacje architektoniczne za najbardziej znaczący wkład w środowisko zabudowane dzielnicy, a także został umieszczony na liście projektów wytypowanych do nagrody Królewskiego Instytutu Dyplomowanych Rzeczoznawców (RICS) w konkursie East of England Awards w kategoriach Commercial Benefit i Community Benefit Awards. Nagrody te są przyznawane w uznaniu doskonałości w środowisku zabudowanym i służą promocji sukcesów specjalistów RISC oraz ich oraz ich oddziaływania w lokalnych społecznościach.

Wells Maltings pozostaje budynkiem zabytkowym, lecz z nutą nowoczesności; znamiennym przykładem tego, jak stare i nowe style architektoniczne i materiały mogą ze sobą współdziałać. Ukończona realizacja architektoniczna stanowi charakterystyczny obiekt kultury i zapraszającą, współczesną przestrzeń służącą lokalnej społeczności, mieszczącą nowoczesny teatr i kino, Centrum Dziedzictwa, centrum obsługi odwiedzających, atrakcyjną kawiarnię, bar i galerię sztuki.

Zdjęcia: Sarah Toon Photography (link jest zewnętrzny)

 

Share: 

Budynek

Zakończenie budowy: 
2019
Country: 
Wielka Brytania
Miejscowość: 
Wells-next-the-sea

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Rodzaj budynku: 
Obiekty kulturalne.
Zastosowanie miedzi: 
Mosiądź

Architekt

Name, office: 
Chaplin Farrant

Wykonawca

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ