Strona główna » Referencje » Walmer Yard, Londyn, Wielka Brytania
Referencje

Walmer Yard, Londyn, Wielka Brytania

Wykonanie pokryć i robót blacharskich z miedzi przez firmę Roles Broderick w Walmer Yard bierze przykład z indywidualnego charakteru znajdujących się tu czterech domów, podkreślając sensualną naturę materiałów oraz kunszt wykonania, przejawiający się w całej realizacji. 

Wykonanie pokryć i robót blacharskich z miedzi przez firmę Roles Broderick w Walmer Yard bierze przykład z indywidualnego charakteru znajdujących się tu czterech domów, podkreślając sensualną naturę materiałów oraz kunszt wykonania, przejawiający się w całej realizacji.

W pracach blacharskich użyto blachę miedzianą o grubościach 0,6 i 0,8 mm, głównie w dwóch formach konstrukcji dachu. Każdy z elementów jest podporządkowany domowej skali architektury, jest zatem w swoich szczegółach misterny i kameralny – odprowadzenie wody deszczowej przez formowane na miejscu wpusty deszczowe, korytka ściekowe i kapinosy, które w swoich drzewiastych formach, ukształtowanych przez śledzenie spływu wody do gruntu, są prawie naturalne.

Miedź jest w tym projekcie wykorzystana na trzy główne sposoby. Być może najbardziej niezwykłym jest pokrycie asymetrycznych pokoi poddaszowych których idea wywodzi się z pokoi budowanych na płaskim, tradycyjnie krytym ołowiem, dachu wiejskich rezydencji w stylu Tudorów, używanych gry w karty, podawania posiłków lub flirtowania. Podobnie pokoje w Walmer Yard są użytkowane dla przyjemności i zostały zaprojektowane w języku architektonicznym zupełnie odmiennym od reszty zabudowy.

Pokoje były kształtowane na podstawie skanowanych modeli i budowane, podobnie jak łódź, z żebrami wspierającymi drewnianą powłokę. Delikatne fasetowanie tych przypominających jurtę, trójwymiarowych zakrzywionych powierzchni, zostało zachowane i podkreślone przez pokrycie miedzią. Nie można było tu zastosować konstrukcji „zimnego dachu”, wiążącej się z łączeniem na rąbek stojący, ponieważ nakładanie dodatkowych warstw mogłoby maskować delikatność form architektonicznych.

Zamiast tego, przypominające gondole pokoje, zostały pokryte układanymi ukośnie kwadratowymi płytkami o wymiarach 225x225 mm, które były gięte w celu dopasowania do faset i zagięć budowanych powierzchni. Wymagało to pracy wykwalifikowanego rzemieślnika, który na miejscu oceniał wymagany wymiar i nachylenie, diagonalnie układanej miedzianej płytki. Ochronę drewnianej konstrukcji zapewniono przez ułożenie folii paroprzepuszczalnej. Tam, gdzie pokrycie diagonalnie układanymi płytkami było zbyt płytkie dla wykonania izolacji wodo- i wiatroszczelnej, wprowadzono margines separujący krzywizny, krytego blachą na rąbek stojący dachu, od płytek ułożonych w diagonalny wzór.

Czwarty budynek w tym kompleksie został skonstruowany z trzech form o kształtach piramidy, różnej wielkości i różnie usytuowanych względem stron świata. Samonośny dach, zbudowany z drewna klejonego warstwowo, został pokryty blachą miedzianą łączoną na rąbek stojący wraz z okapami, rynnami oraz powierzchniami o zróżnicowanej geometrii, sięgającymi do świetlików dachowych na szczycie. Wywietrzniki te, różnie usytuowane względem słońca, są traktowane jako zbiór form, które ożywiają linię dachów od strony podwórza służącego czterem budynkom. Pokrycie i obróbki z miedzi, widziane z góry, śledzą formę budynku poprzez jego zmieniające się systemy orynnowania, rozpięte między studniami doświetlającymi i kryte miedzią zadaszenie nad wejściem.

Każde drzwi wejściowe są wyposażone w większą niż zwykle miedzianą płytkę do popychania drzwi, będącą częścią panelu wideodomofonu. Płytka zawiera dzwonek, szyld zamka i specjalnie wykonany uchwyt drzwiowy z miedzi i mosiądzu, który zakrywa wrzutnik do listów. Miedziana blacha płytki czołowej jest zagięta do otworu wlotowego skrzynki na listy, tworząc ukośną szczelinę w drzwiach, która umożliwia włożenie listów do znajdującej się za nią skórzanej torebki.

Dwa z domów zwróconych w stronę podwórza mają rynny z miedzi, montowane powierzchniowo do desek okapowych 400mm w głąb drewnianego szkieletu. Kwadratowe rynny są ukształtowane dla zapewnienia spadku i tworzą gzyms nad okiennicami. Spodnia część rynny tworzy wybrzuszenie, które wystaje przed oknem jako lej odprowadzający, łączący z niżej z miedzianą rurą spustową, podobnie przebiegającą przed oknem, a następnie w dół do poziomu gruntu; charakter i budowa instalacji z miedzi powodują, że w czasie deszczu słychać jak woda ścieka w systemie miedzianych rur. 

More images

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Baylight Property Ltd
Zakończenie budowy: 
2016
Country: 
Wielka Brytania
Kod pocztowy: 
W11 2EY
Miejscowość: 
London
Ulica: 
Walmer Road

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Fasada/gonty
Na dachu
Dachy
Rodzaj budynku: 
Budynki mieszkalne
Zastosowanie miedzi: 
Klasyczna
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Peter Salter Associates

Wykonawca

Nazwa: 
Roles Broderick Roofing Ltd

Konkursy

Edycja: 
2017
Kategorie: 
Finalista

Znajdź więcej

Kazimierz Zakrzewski

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ