Strona główna » Referencje » TYS-Ikituuri, Finlandia
Referencje

TYS-Ikituuri, Finlandia

Matti A. Kallio, SIGGE Architects

Na przestrzeni siedmiuset lat swojej historii miasto Turku przeszło wiele zmian, które znalazły odbicie w jego architekturze. Przejawem najnowszego etapu postępu w architekturze – współczesnego modernizmu, jest dom studencki Ikituuri. Miedziana wieża została zaprojektowana przez pracownię Architecture Office SIGGE Ltd. Jest to owalny 12 piętrowy budynek z miedzianymi elewacjami wykonanymi przez Luvata Pori Ltd. Te "zielone żywe" kasetony elewacyjne nadają budynkowi wygląd o nowoczesnej, opływowej linii i niezwykłej fakturze.

W rozpisanym konkursie architektonicznym zwyciężyła praca Pekka Mäki z Sigge Ltd., która otrzymała zamówienie na realizację. Teren budowy jest położony pomiędzy główną autostradą a domem studenckim Fundacji Studentów w Turku. Budynek Ikituuri będzie pełnił funkcje mieszkalne, ale będzie także punktem orientacyjnym w krajobrazie miasta.

Bryła budynku jest podzielona na dwie części: przyziemie i wieżę. W trójkątnym przyziemiu zlokalizowano pomieszczenia dla systemów ogrzewania, wentylacji i klimatyzacji o raz przechowalnię rowerów. Klatka schodowa i winda znajduje się w centrum wieży a pokoje są rozmieszczone promieniście, wzdłuż korytarza.

Na każdym poziomie znajduje się osiem pokoi, jedno i dwuosobowych, o powierzchni 30-45m2. Każdy z nich posiada oszklony balkon. Należy zauważyć, że owalny kształt, chociaż wyraźnie odczuwalny we wnętrzu mieszkań, nie utrudnia umeblowania czy dekoracji. Sposób zaprojektowania mieszkań jest fascynujący. Na najwyższym piętrze znajduje się sala konferencyjna i sauna oraz duży taras. Taras jest widoczny w elewacji i stanowi eleganckie wykończenie wieży.

Źródłem kolorów budynku są po części materiały ‑ fundament jest pokryty rdzawo-czerwoną stalową siatką, a barwa wyrastającej ponad nim wieży pochodzi od wstępnie patynowanej miedzi. Miedź w miarę starzenia nabiera naturalnej patyny, ale w tym przypadku jest patynowana przemysłowo i jej kolor jest trwały.

Architekt Pekka Mäki ułożył jaśniejsze i ciemniejsze miedziane kasetony w taki sposób, że ich rozmieszczenie nadaje owalowi dynamiczny charakter. We wnętrzu architekci zastosowali silne efekty kolorystyczne. Klatka schodowa jest utrzymana w nasyconej zieleni, owalna betonowa ściana przechowalni rowerów jest intensywnie czerwona, podobnie jak szafki kuchenne. Natomiast pomieszczenia mieszkalne są pomalowane w jasnych kolorach, co daje mieszkańcom możliwość urządzenia pokoi według ich własnych upodobań

Ikituuri jest budynkiem interesującym także pod względem jego fizyki. Powietrze opływające owalny kształt wywołuje aerodynamiczny efekt żagla. Wykonanie wystarczająco silnej ramy z betonu kładzionego in situ jest proste, ale konstrukcja mocowania miedzianych kasetonów musi uwzględniać zarówno odporność na zasysanie przez opływający wiatr, jak też odporność miedzi na korozję elektrochemiczną. Krata montażowa jest, zatem wykonana z profili ze stali nierdzewnej.

Budynek Ikituuri jest ogrzewany geotermalnie. Proces jest dwukierunkowy. W okresie zimowym dostarcza ciepło a w lecie sondy geotermalne służą do chłodzenia ogrzanego powietrza z wentylacji.

Przedstawiciel Fundacji Studentów w Turku uważa, że podjęte decyzje dotyczące zagadnień technicznych i użycia miedzi są prawidłowe. Również wykorzystanie energii geotermalnej przynosi korzyści ekologiczne i jest także kwestią zrównoważonego rozwoju.

Tak więc miasto Turku otrzymało nowy, charakterystyczny obiekt w pobliżu autostrady. Dla mieszkańców dodatkową wartością jest nie tylko nowoczesny dom, ale także to, że mieszkają w eleganckim budynku o wyjątkowej architekturze, z elewacją wykonaną w miedzi.

Share: 

Budynek

Zakończenie budowy: 
2010
Country: 
Finlandia
Miejscowość: 
Turku
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada/kasety
Siatki
Rodzaj budynku: 
Hotele
Zastosowanie miedzi: 
Wstępnie patynowana
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
SIGGE Architects Ltd
Address & description: 
Läntinen Rantakatu 920100 TurkuFINLAND

Konkursy

Edycja: 
2011

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ