Strona główna » Referencje » Teatr Szekspirowski, Gdańsk
Referencje

Teatr Szekspirowski, Gdańsk

PCPM

Teatr Szekspirowski w Gdańsku autorstwa Renato Rizziego to pierwszy teatr w Polsce budowany od podstaw po 1989. Unikalnym na skalę światową rozwiązaniem jest otwierany nad widownią dach składający się z dwóch ruchomych połaci, każda o rozmiarach sięgających do 10,5 x 21metrów. 

Budynek Gdańskiego Teatru Szekspirowskiego powstał na południowo-zachodnich obrzeżach historycznego centrum miasta i składa się z trzech głównych elementów przestrzennych: murów okalających kompleks, bryły teatru z dominantą w postaci wieży scenicznej i unikalnym otwieranym nad widownia dachem oraz budynku administracyjnego, w którym zlokalizowano także część hotelową dla artystów. Pod całością zaprojektowano kondygnację podziemną z parkingiem, pomieszczeniami technicznymi oraz częścią muzealną.                                                                                  

Jednym z warunków, jakie architektom postawił inwestor, było zaprojektowanie obiektu, który umożliwi wystawianie sztuk przeznaczonych zarówno dla otwartej przestrzeni sceny elżbietańskiej, jak i tradycyjnej, pudełkowej sceny włoskiej. Sprzeczne wymagania udało się pogodzić dzięki podzieleniu zasadniczej części widowni na moduły i zastosowaniu ruchomych podestów, co pozwala na aranżowanie pięciu podstawowych wariantów przestrzeni o różnych relacjach scena-widownia:

- teatr elżbietański - scena w środku, wzniesiona 1,2 m ponad poziom widowni; o wymiarach 8,65 x 8,4 m, zamknięta mobilną fasadą; dach otwarty, widzowie stoją wokół sceny oraz na otaczających galeriach. Ideą architekta Renato Rizziego było, aby serce teatru - widownię i scenę elżbietańską umieścić niczym „skarb w szkatułce",                                                                                                                                                                      

- teatr włoski – podesty tworzące scenę elżbietańską zostają opuszczone, formując schodkowy kształt tradycyjnej widowni; na stopniach pojawia się 13 rzędów foteli; dekoracje chowają się w bocznych kieszeniach; do dyspozycji pozostaje przestrzeń sceny i zascenia o głębokości ok. 18,4 m i szerokości 13,75 m, nad którą górują sznurowania; dach zamknięty,                                                                                                                                                              

- teatr eksperymentalny (theatre in the round) – podesty sceny tradycyjnej zostają opuszczone, tworząc lustrzane odbicie właściwej widowni, w środku powstaje przestrzeń o wymiarach 8,4 x 8,4 m przeznaczona dla wystawiania nowoczesnych form teatralnych gdzie zanika  tradycyjny podział na widownię, scenę, kulisy, a widzowie mogą oglądać spektakl ze wszystkich stron,                                                                                                                            

- sala bankietowa – podesty zostają opuszczone do poziomu 0 tworząc płaszczyznę o wymiarach 28,45 x 14 m,        

- sala szermiercza – mając na uwadze fakt, iż w miejscu wznoszonego teatru istniał niegdyś gmach Szkoły Fechtunku z XVII wieku (rozebrany w XIX wieku), przewidziano możliwość organizacji zawodów szermierczych: wszystkie podesty zostały opuszczone do poziomu 0, a wzdłuż powstałej przestrzeni ustawione są przenośne pomosty szermiercze.                                                                                                                                                                  

Nad widownią zaprojektowano pomosty techniczne służące do podwieszania elementów nagłośnienia i oświetlenia, które przez wzgląd na podwieszany dach i możliwość gry „pod gołym niebem” są w pełni mobilne. W przypadku przedstawień elżbietańskich istnieje możliwość całkowitego zsunięcia i schowania pomostów, które poruszają się po szynach zamontowanych na szynach zamontowanych na dachu drewnianych galerii.

Nowatorska konstrukcja podnoszonego dachu składa się z dwóch ruchomych połaci o rozmiarach ok. 10,5 x 21 m każda, pozwalających  na całkowite otwarcie poprzez obrót o 90 stopni wokół zawiasu znajdującego się wzdłuż dłuższego boku. Konstrukcja sprowadza się do schematu kratownicy przestrzennej: pasy górne i dolne tworzą kratę o oczkach romboidalnych; drążki ścienne są ukształtowane z kwadratowych profili stalowych rozłożonych na kształt litery „K”. Skrzydło w siedmiu miejscach zamocowano wspornikowo do stalowych ram, w których umieszczono napędy śrubowe połączone przekładnią. Konstrukcja dachu przytwierdzona jest do żelbetowej struktury budynku i ukryta za ścianą attykową, co czyni ją niewidoczną z poziomu ulicy. Ze względów bezpieczeństwa przy każdym skrzydle zamontowano anemometry, alarmujące o przekroczeniu dopuszczalnej prędkości wiatru. Pokrycie zaprojektowano z blachy miedzianej wstępnie patynowanej układanej na rąbek stojący. Jako izolację termiczną zastosowano płytę warstwową z wypełnieniem z poliuretanu spienionego. Panele akustyczne wraz z punktowym oświetleniem umieszczono w płaszczyźnie górnej kratownicy, aby ukazać i podkreślić przestrzenność konstrukcji dachu.

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Urząd Miasta Gdańska
Zakończenie budowy: 
2014
Country: 
Polska
Kod pocztowy: 
80-826
Miejscowość: 
Gdańsk
Ulica: 
Ogarna 101
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Dachy
Rodzaj budynku: 
Obiekty kulturalne.
Zastosowanie miedzi: 
Wstępnie patynowana
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Renato Rizzi

Wykonawca

Nazwa: 
NDI S.A.
Adres: 
ul. Powstańców Warszawy 19 81-718 Sopot

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ