Strona główna » Referencje » Szpital w Uherské Hradiště, Uherské Hradiště, Republika Czeska
Referencje

Szpital w Uherské Hradiště, Uherské Hradiště, Republika Czeska

Ing Arch Kateřina Harazimová

Nowe wejście do szpitala Uherské Hradiště integruje się z oddziałem ratunkowym wybudowanym w pierwszej fazie programu modernizacji. Nowe wejście było wymagane, gdy okazało się, że liczba pacjentów przebywających w szpitalu znacznie przekroczyła spodziewane liczby. Zakończenie sąsiedniego pawilonu lekarskiego pozwoli szpitalowi na dalszy wzrost liczby pacjentów.

Głównym celem nowego wejścia jest łatwiejsze pomieszczenie dużej liczby odwiedzających i pomoc w prowadzeniu ich przez szpital do różnych działów. Wskazówki są dostarczane przez nowe centrum informacyjne, znajdujące się przy głównych drzwiach, które jest teraz oddzielone od stanowiska rejestracyjnego pacjentów. Poza punktami informacyjnymi i punktami rejestracyjnymi, w nowym obszarze wejściowym znajduje się apteka i nowa strefa gastronomiczna. W miesiącach letnich istnieje możliwość, aby goście usiedli na sąsiednim tarasie, do którego prowadzą boczne drzwi. Pomieszczenia wypoczynkowe są również częścią nowego budynku wejściowego.

Rozwiązanie architektoniczne dla nowego wejścia wynika z istniejących budynków, które powstały podczas pierwszego etapu modernizacji. Główny pawilon ma dwie wyraźne tożsamości wizualne, oparte na funkcji (szpital ratunkowy i ogólny), nowe wejście kontrastuje z obydwoma. Zaokrąglone kształty kontrastują ze ścisłymi liniami lewego skrzydła i regularną kolejnością siatki okiennej prawego skrzydła. Dominujący portal jest tworzony przez zakrzywiony dach nad szklaną fasadą. Zwisająca konstrukcja dachu tworzy dwa zadaszone miejsca parkingowe, chroniące przybywających pacjentów przed każdą niepogody.

Poprzednie wejście do budynku było osłonięte "kapturem" ze stali lakierowanej na zielono. Kolor zielony okazał się być dobrym kontrastem dla dwóch odcieni szarości - tynku i terakoty dwóch skrzydeł pawilonu. Postanowiono, że nowe wejście odziedziczy zielone zabarwienie ze starego. Ze względu na konstrukcję zakrzywionego kształtu dachu i zwisu było oczywiste, że możliwe było tylko rozwiązanie metalowe. W rezultacie wybrano materiał ze wstępnie spatynowanej miedzi. Zastosowano ciągłe poziome szwy, równoległe do nachylenia dachu. Srebrno zabarwione aluminium i biały tynk uzupełniają nowy budynek wejściowy.

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Zlín region
Zakończenie budowy: 
2018
Country: 
Czechy
Kod pocztowy: 
686 68
Miejscowość: 
Uherské Hradiště
Ulica: 
Jana Evangelisty Purkyně 365
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Fasady/rąbki
Dachy
Rodzaj budynku: 
Szpitale i przychodnie
Zastosowanie miedzi: 
Wstępnie patynowana
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Ing Arch Kateřina Harazimová, GG Archico,

Wykonawca

Nazwa: 
Klempos Střechy, Březolupy

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ