Strona główna » Referencje » Szpital Vendsyssel, Hjørring, Dania
Referencje

Szpital Vendsyssel, Hjørring, Dania

Aart Architects

Nowy budynek szpitala Vendsyssel wyróżnia się jako otwarta konstrukcja zbudowana na dużym i skomplikowanym terenie w centrum Hjørring, w Północnej Jutlandii – najbardziej na północ wysuniętej części Danii.

Ciągły budynek łączący, który służy jako wejście i połączenie między nowym i starym budynkiem, jest przeszklony od strony południowej i północnej i posiada charakterystyczny, silnie wysunięty dach, który chroni przed słońcem i osłania miejsce do wypoczynku przed budynkiem.

Przewiązka biegnąca przez całą długość budynku na poziomie pierwszego piętra, zapewnia płynność ruchu wewnętrznego, oddzielonego od odwiedzających. Budynek stanowi w zasadzie jedno duże pomieszczenie, uzupełnione boksami spełniającymi różne funkcje związane z głównym wejściem.

Konsekwentne stosowanie wysokiej jakości, przyjemnych w dotyku materiałów, połączone z wrażeniem otwartości i dużą ilością zielonych roślin, pozwala odwrócić myśli od tradycyjnej szpitalnej atmosfery i daje pacjentom, ich krewnym a także pracownikom, zupełnie inne, ludzkie i bardziej przyjazne doświadczenie budynku.

Smukłe panele z miedzi – tombaku zostały zastosowane jako okładzina na dużych, ciągłych powierzchniach zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz budynku, np. na spodniej stronie wysuniętego dachu i na widocznych bokach zawieszonego boksu, będącego miejscem spotkań.

Ogólnie, elementy podparte lub podwieszone są pokryte miedzią, natomiast cięższe partie budynku spoczywające na ziemi, są zbudowane z rustykalnej, ciemnej cegły. Partie ceglane zapewniają spójność między nowym i starym budynkiem a ponadto wprowadzają element dotyku do klarownej, spokojnej architektury.

Miedziane powierzchnie, kontrastujące z ceglanym murem patynują się w odcieniach ciemnego brązu będąc obrazem zmienności życia i upływu czasu.

Materiał daje poczucie wysokiej jakości i powoduje, że szpital jest odbierany jako miejsce godne zaufania i szacunku, gdzie centralnym punktem jest pacjent. Pełne Maksymalne wykorzystanie potencjału pięknych, naturalnych materiałów, pozwoliło stworzyć budynek o silnym, pełnym współczucia przesłaniu.

Specjalistyczny wykonawca w zakresie miedzi: Icopal/Gronbech Construction

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Vendsyssel Hospital
Zakończenie budowy: 
2008
Country: 
Dania
Kod pocztowy: 
9800
Miejscowość: 
Blokvej, Hjørring
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Dachy
Rodzaj budynku: 
Szpitale i przychodnie
Zastosowanie miedzi: 
Klasyczna
Inne
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Aart A/S
Address & description: 
Aboulevarden 22, 5 8000 Arhus C Denmark

Wykonawca

Nazwa: 
Specialist copper contractor - Icopal/Gronbech Construction

Konkursy

Edycja: 
2009

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ