Strona główna » Referencje » Szkoła muzyczna i biblioteka w Wolfurt, Austria
Referencje

Szkoła muzyczna i biblioteka w Wolfurt, Austria

Fink Thurnher Architekten

Mosiężna szkatuła – rzeźbiarski w formie budynek w Wolfurt, projektu Fink Thurnher Architekten, wywiera wrażenie swą elewacją z jasnego klinkieru i mosiądzu

Lokalizacja i jej potencjał

Uzupełniając niewielkie centrum miasta, Strohdorf stanowi dodatkowe centrum kulturalne Wolfurtu. W przeciwieństwie do centrum wsi i wyżej położonej wiejskiej ulicy (Kirchstraße) są tu duże obszary i samotne budynki stanowiące, w pewnym stopniu, wyzwanie. Sternenplatz służy jako łącznik między Kirchstraße i Landesstraße – pomiędzy starym i nowym.

Ukształtowanie przeplatających się przestrzeni zewnętrznych i budynków o wyraźnych, kształtujących pomieszczenia, krawędziach może przyczynić się do wysokiej jakości pobytu nadając tym samym tożsamość Strohdorfu.

Mobilność – przestrzeń publiczna

Ulica Landesstraße przecina centrum Strohdorfu. Przekształcenie ulicy w przestrzeń współużytkowaną stwarza podstawę dla publicznej przestrzeni, z której mogą korzystać wszyscy. Zróżnicowanie osiągnięto przez stworzenie przestrzeni o różnych charakterach, jak Sternenplatz lub Lesegarten.

Atrakcyjne oferty takie, jak przystanki autobusowe zintegrowane z budynkiem, w którym można za darmo korzystać z książek, dobrze osłonięte miejsca do parkowania rowerów w rejonie wejścia, a przy tym zrezygnowanie z miejsc parkingowych dla samochodów, są wyrazem dążenia władz miasta do wprowadzenia „łagodnej mobilności”.

Budynek

Budynek został zaprojektowany zgodnie z planem zagospodarowania. Dzięki swojemu układowi przestrzennemu tworzy on centrum dzielnicy, plac i centralny punkt pomiędzy Strohdorf i Sternenplatz.

Dzięki swoim funkcjom – biblioteki i szkoły muzycznej, a także swojemu położeniu, jest zasadniczym elementem dalszego rozwoju swojego otoczenia. Zostało to osiągnięte przez zdefiniowanie funkcji, rzeźbiarski projekt i dobór wysokiej jakości materiałów budynku.

Lany beton, jako podstawowy materiał budowlany, łączy wymagania akustyczne i klimatyczne z potrzebami budynku przeznaczonego dla muzyki i czytelnictwa.

Podłogi oraz sufity i ściany akustyczne z nieimpregnowanego, surowego drewna dębowego, elementy elewacji z mosiądzu, jak również wentylowany mur z klinkieru, dopełniają paletę przyjaznych dla środowiska materiałów o wysokiej jakości.

Biblioteka jest akustycznie oddzielona od szkoły muzycznej westybulem i klatką schodową. Otwiera się ona na zachód oknem wystawowym wychodzącym na drogę krajową i na wschód, ponad zadaszonym drewnianym tarasem, na sad owocowy i boisko szkolne.

Przestrzeń foyer, działając jako rezonator, tworzy oczywiste centrum akustyczne szkoły muzycznej. Podobnie, przyległe sale prób, zwrócone w stronę ulicy, charakteryzują się zewnętrznym oddziaływaniem szkoły muzycznej na Landesstraße.

Energia

Zamierzeniem projektu budynku jest konsekwentne obniżanie „własnego” zużycia energii dla celów ogrzewania pomieszczeń, ciepłej wody użytkowej, poboru mocy przez urządzenia elektryczne i oświetlenie, jak również chłodzenia pomieszczeń i urządzeń. W tym celu podjęto następujące środki:

  • Zwięzła powłoka budynku z zoptymalizowaną izolacją nieprzezroczystych elementów   
  • Trójwarstwowe szyby o dobrej izolacji cieplnej
  • Konstrukcja wolna od mostków termicznych i szczelna powłoka budynku
  • Zwiększenie przez betonową konstrukcję mas termicznych magazynujących ciepło budynku i znaczna redukcja obciążenia chłodniczego (obniżenie amplitudy) w lecie
  • Wentylacja grawitacyjna w nocy – przepływ skrośny w pomieszczeniu z wykorzystaniem ciągu kominowego
  • koncepcja sztucznego oświetlenia zoptymalizowana ze względu na światło dzienne oraz zastosowanie energooszczędnych źródeł światła, skutkujące najniższym zużyciem energii przy wymaganych wartościach strumienia świetlnego dla światła sztucznego
  • Wysokosprawny system wentylacji z odzyskiem ciepła
  • Ogrzewanie za pomocą niskotemperaturowych systemów ogrzewania powierzchniowego => temperatury przepływu = <35°C temperatura ogrzewania
  • Zamontowany na dachu fotowoltaiczny system wytwarzania energii elektrycznej na użytek własny z oddawaniem do sieci publicznej.
Share: 

Budynek

Właściciel: 
Gemeinde Wolfurt
Zakończenie budowy: 
2016
Country: 
Austria
Kod pocztowy: 
6922
Miejscowość: 
Wolfurt
Ulica: 
Sternenplatz 7
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Rodzaj budynku: 
Obiekty kulturalne.
Obiekty edukacyjne
Zastosowanie miedzi: 
Mosiądź
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Fink Thurnher Architekten
Address & description: 
Bahnhofstraße 7/1 A-6900 Bregenz

Wykonawca

Nazwa: 
V-MET GmbH
Adres: 
Industriestrasse 11 6832 Sulz Österreich

Znajdź więcej

Kazimierz Zakrzewski

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ