Strona główna » Referencje » Szkoła im. Nordahla Griega, Norwegia
Referencje

Szkoła im. Nordahla Griega, Norwegia

LINK Architects/Copper Architecture Forum

Z początkiem roku 2006 Okręg Hordaland na wschodnim wybrzeżu Norwegii zainicjował konkurs architektoniczny na projekt nowej szkoły średniej w dzielnicy Bergen Sörås. Zwycięzcami konkursu – w ostrej konkurencji siedmiu innych zgłoszeń – zostali architekci z pracowni LINK, którzy mają długą tradycję w projektowaniu szkół.

Głównym celem zespołu LINK arkitektur AS jest projektowanie obiektów, które maksymalizują jakość usytuowania i funkcji dla społeczności. Osiągają to przez skoncentrowanie się głównie na zagadnieniach środowiskowych oraz na powszechnej dostępności i funkcji obiektu.

Zaprojektowanie szkoły średniej w Bergen na zachodnim wybrzeżu Norwegii oznacza zbudowanie idealnego miejsca do nauki i zajęć w wolnym czasie w regionie z ciemnymi zimowymi miesiącami, gdzie deszcz pada przez blisko 240 dni w roku.

Elewacja budynku, w większości przezroczysta, wykorzystuje cenne światło słoneczne. Losowo rozmieszczone okna podkreślone mocnymi kolorami szkła, szklane drzwi i rozmieszczenie mebli tworzą uderzające kontrasty i przyjazne otoczenie. Zgodnie z przyjętą koncepcją doboru koloru i materiału wszystkie obszerne powierzchnie wnętrza, z wyjątkiem kantyny i audytorium, są białe, czarne lub szare. Ograniczone użycie koloru stwarza neutralną powierzchnię projekcji, z którą współgra światło padające przez kolorowe szkło elewacji lub przez szklane drzwi. Nadaje to poszczególnym pomieszczeniom tożsamość i indywidualny charakter.

Hol wejściowy jest centralnym nerwem łączącym różne pracownie i zwykłe pomieszczenia. Zaprojektowany jako przestrzeń łącząca trzy poziomy, zapewnia pomieszczenia dla spotkań i nauki, które mogą być także wykorzystywane jako przestrzeń dla różnych uroczystości, koncertów, teatru czy szkolnych zebrań. 

Organizacja ruchu jest czytelna a aranżacja pomieszczeń dydaktycznych jest bardzo elastyczna i umożliwia zróżnicowane podejście pedagogiczne. Pomieszczenia wspólne mogą być wynajmowane indywidualnie.

Kształt budynku, z jego dynamicznymi liniami, wysuniętymi fasadami i kolorowymi oknami, symbolizuje dynamikę, energię i beztroskę młodych uczniów. Zarówno zewnętrzne jak i wewnętrzne powierzchnie szkoły są zaprojektowane tak, aby zapewniały powszechną dostępność i uniwersalne funkcje obiektu; oferują ponad 800 uczniom różnorodność pomieszczeń do nauki, wypoczynku, obchodzenia uroczystości i sportu.

Zasadniczo, tylko dwa zewnętrzne materiały zostały tutaj zastosowane, obydwa praktycznie nie wymagające konserwacji: wstępnie patynowana miedź na poszycie dachu i pokrycie fasady, oraz szkło i aluminium użyte w przeszklonej elewacji. Wszystkie materiały zostały wybrane ze względu na niskie koszty konserwacji oraz wyróżniającą się jakość i trwałość. 

Budynek został w 2010 r. nominowany do nagrody architektonicznej miasta Bergen. 

Krycie długimi pasami blachy miedzianej 

Konstrukcję budynku stanowią słupy betonowe i prefabrykowane belki betonowe oraz stalowe dźwigary nośne. Konstrukcja dachu składa się z wykonanych na miejscu elementów dachowych i stalowych belek oraz izolacji pomiędzy nimi, pokrytych sklejką i papą. Duży, prawie płaski dach – o nachyleniu zaledwie 3 stopni – jest pokryty pasami blachy miedzianej o grubości 0,7 mm i długości 14 m z zastosowaniem odpowiedniej techniki łączenia. 

Artykuł na temat tego budynku został opublikowany w numerze 30/2011 czasopisma Copper Architecture Forum

 

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Hordaland Fylkeskommune
Zakończenie budowy: 
2010
Country: 
Norwegia
Kod pocztowy: 
5045
Miejscowość: 
Bergen
Ulica: 
Helleveien 30
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Rodzaj budynku: 
Obiekty edukacyjne
Zastosowanie miedzi: 
Wstępnie patynowana
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
LINK signatur AS, Team Bergen

Wykonawca

Nazwa: 
Sigurd Oppheim AS
Adres: 
Copper product: Nordic GreenTM

Konkursy

Edycja: 
2011

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ