Strona główna » Referencje » Szkoła Holland Park, Londyn, Wielka Brytania
Referencje

Szkoła Holland Park, Londyn, Wielka Brytania

Chris Hodson

Jedna z najbardziej znanych londyńskich szkół sektora publicznego została całkowicie przebudowana, dotychczasowy, rozciągający się na tym terenie campus został zastąpiony przez najnowocześniejszy budynek. W zwycięskim projekcie przyjęto innowacyjne, architektonicznie zaawansowane, podejście do kontrolowania i optymalizacji światła słonecznego z układem łamaczy światła w postaci żeber z miedzi, mosiądzu i brązu.

Otwarta w 1958 r. szkoła Holland Park stała się sztandarową placówką szkolnictwa średniego w Anglii, ze względu na swoją reputację znaną jako "socjalistyczne Eaton". Ale w 2004 r., kiedy ogłoszono konkurs architektoniczny na przebudowę, istniejące budynki szkolne nie nadawały się już do opłacalnego remontu i z ich nieelastycznymi pomieszczeniami i zawiłą komunikacją nie spełniały wymagań nowoczesnej szkoły. Największym wyzwaniem dla architektów z pracowni Aedas było zaprojektowanie nowego budynku, który miał być zbudowany na terenie szkoły, podczas gdy istniejące budynki szkolne nadal pozostawały w użyciu, a uzgodniona część terenu miała być odsprzedana na sfinansowanie budowy, należało przy tym pozostawić większą niż uprzednio zewnętrzną przestrzeń użytkową.

Dwie połowy połączone w jedno
Wynikiem tej koncepcji jest nowy blok o długości około 100m i szerokości 30m. Pod całym obrysem budynku rozciąga się kondygnacja podziemna o głębokości 7m, mieszcząca halę sportową i basen jak również kuchnię i pomieszczenia jadalni. Pięciokondygnacyjna część nadziemna została zaplanowana jako dwie odmienne połowy połączone w jedną całość centralnym atrium łączącym się z szeregiem pieszych pasaży. Wschodnia część jest konstrukcją z wylewanych in situ słupów i płyt stropowych i zawiera konwencjonalne pomieszczenia dydaktyczne. Część zachodnia jest bardziej dramatyczną stalową konstrukcją A-ramową, która umożliwia ulokowanie większych pomieszczeń dydaktycznych i audytoriów. Konstrukcja ta obejmuje większe przestrzenie w podpiwniczeniu umożliwiając stworzenie większych pomieszczeń bez podpór.

Maksymalizacja dostępu dziennego światła w głąb budynku poprzez rozległe przeszklenia przy jednoczesnej kontroli olśnienia i zysku ciepła od nasłonecznienia, miała kluczowe znaczenie dla strategii architektów przyjętej w projektowaniu elewacji. Ważne było także zmniejszenie wizualnego oddziaływania długiej bryły budynku na jego wrażliwe otoczenie – bliskość parku Holland Park i obecność dojrzałych drzew na działce. Wschodnia elewacja jest wykończona łagodnie pofalowaną siatką ze stali nierdzewnej rozwieszoną ponad centralnym miedzianym daszkiem sygnalizującym główne wejście.

Dynamiczny trójwymiarowy charakter
Dla kontrastu, elewacja zachodnia wyróżnia się szeregiem pionowych żeber z wstępnie patynowanej miedzi, mosiądzu i brązu, które nadają jej silny, dynamiczny, trójwymiarowy charakter. Architekt projektu, Peter Runacres, wyjaśnia powstanie tego projektu:
"Ze względu na orientację budynku ta elewacja ma większy zysk solarny niż strona wschodnia i pionowe żebra są tu bardziej skuteczne w kontrolowaniu olśnienia przy jednoczesnej maksymalizacji światła dziennego. Początkowy projekt przewidywał układ mniejszych, przerywanych żeber, ale komputerowa symulacja zysku solarnego wykazała, że potrzebne są większe".

"Eksperymentując na fizycznym modelu stwierdziliśmy, że taki układ stwarza wzrokowe wrażenie zbyt masywnej bryły; zdecydowaliśmy się, więc na żebra o pełnej wysokości, rozmieszczone w trzech, pozornie przypadkowych odstępach, sięgające ponad dach. Zaprojektowana przez nas miękka, sinusoidalna krzywizna profilu żeber daje poczucie integralności z dojrzałymi drzewami zarówno rosnącymi na działce jak i w przyległym parku Holland Park. Wybraliśmy kombinację miedzi i jej stopów, aby uzyskać naturalną intensywność barw połączoną z ponadczasowymi, a przy tym współczesnymi właściwościami, a także aby zapewnić długowieczną trwałość przy minimum konserwacji".

Pokryte miedzią i stopem miedzi żebra mają wąski przekrój, co minimalizuje ich wpływ na widok z wnętrza budynku, natomiast ich głębokość stanowi skuteczną zaporę dla rażącego blasku i nagrzewania od popołudniowego słońca. Oglądane pod kątem, żebra schodzą się razem tworząc niezwykły efekt wijących się na elewacji form.

 

 

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Holland Park School
Zakończenie budowy: 
2012
Country: 
Wielka Brytania
Kod pocztowy: 
W87AF
Miejscowość: 
London
Ulica: 
Campden Hill Road

Kategorie

Zastosowanie: 
Rolety
Rodzaj budynku: 
Obiekty edukacyjne
Zastosowanie miedzi: 
Wstępnie oksydowana
Mosiądź
Brąz
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Aedas

Wykonawca

Nazwa: 
English Architectural Glazing
Adres: 
Copper Products: Nordic Brown, Nordic Brass, Nordic Bronze

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ