Strona główna » Referencje » Supermarket Waitrose , Chester, Wielka Brytania
Referencje

Supermarket Waitrose , Chester, Wielka Brytania

Chris Hodson

W pełni nowoczesne zastosowanie okładziny elewacyjnej z brązu nadaje trwałość i podkreśla imponujące wartości architektoniczne tego śródmiejskiego supermarketu, jak wyjaśnia jego projektant Matt Brook, dyrektor pracowni architektonicznej Broadway Malyan.

Projekt ten dowodzi, że kluczem do zaprojektowania dobrego supermarketu jest promocja miejsca, z czym integralnie łączy się – a także ma ogromne znaczenie – subtelne skalowanie, starannie rozważona geometria i przemyślany dobór materiałów. Program architektoniczny obiektu, położonego przy głównej arterii prowadzącej do centrum miasta Chester, w Wielkiej Brytanii, obejmuje nowy, sztandarowy sklep detaliczny Waitrose i w pełni zintegrowaną przestrzenią publiczną wraz z mostem dla pieszych przez kanał.

Obiekt jest zaprojektowany, jako brama wiodąca do dzielnicy biznesowej Central Business Quarter, w której znajdują się również inne nasze realizacje – wielofunkcyjny program po drugiej stronie kanału obejmujący zabytkową wieżę do wyrobu śrutu i dawną hutę ołowiu. Wieża śrutowa, wybudowana w 1799 r., jest prawdopodobnie najstarszą zachowaną tego rodzaju konstrukcją na świecie i, mając wysokość około 51 m, jest najwyższym budynkiem w Chester. Wieża była używana do wylewania z jej szczytu przez miedziane sito roztopionego ołowiu, którego spadające krople formowały się w kulki ołowianego śrutu do muszkietów używanych w czasie wojen napoleońskich.

KLAROWNOŚĆ I PROSTOTA

Centralne znaczenie dla przestrzeni publicznej w tym programie architektonicznym ma pochyły chodnik biegnący równolegle do zachodniej elewacji budynku i hali z ruchomym chodnikiem. Pozwoliło to na ukrycie parkingu dla samochodów na niższym poziomie, umożliwiając jednocześnie poziomy dostęp do nowego mostu dla pieszych, który łączy się bezpośrednio z szerszym planem zagospodarowania centrum Chester.

Co więcej, szczególne wzajemne usytuowanie supermarketu i przyległego chodnika zasadniczo poprawia widok z Boughton Road na wieżę śrutową, która w ten sposób zyskała nową funkcję znaku orientacyjnego dla stacji kolejowej i dzielnicy Chester Business Quarter.

Z punktu widzenia tektoniki, sklep Waitrose stanowi stalową konstrukcję ramową z pierwszym piętrem zbudowanym z betonowych płyt kanałowych wykończonych szlichtą z betonu konstrukcyjnego. Kolumnada i główne elementy konstrukcyjne, wyeksponowane na zewnątrz budynku, są rozmieszczone w rozstawie modularnym 7,9 m i pokryte blachą z brązu, a główne elewacje są pokryte perforowaną blachą z brązu albo przeszkloną ścianą osłonową zwieńczoną perforowanymi żebrami z brązu. Jedne i drugie są rozmieszczone w pionie w rozstawie 1,128 m, zgodnie z submodułem siatki słupów.

 

 

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Waitrose
Country: 
Wielka Brytania
Kod pocztowy: 
CH3 5AF
Miejscowość: 
Chester
Ulica: 
71 Boughton, Chester
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Dachy
Rolety
Siatki
Rodzaj budynku: 
Obiekty handlowe
Zastosowanie miedzi: 
Brąz
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Broadway Malyan

Wykonawca

Nazwa: 
Varla
Adres: 
Aurubis: Nordic Bronze

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ