Strona główna » Referencje » Studio Red Bull, Berlin, Niemcy
Referencje

Studio Red Bull, Berlin, Niemcy

Architekci studia projektowego Optimist Design z siedzibą w Los Angeles omawiają swoje, rzeźbiarskie w formie, studio nagrań umieszczone w berlińskiej elektrowni z lat 1920-ych.

Realizacja ta jest dwunastym w świecie studio muzycznym Red Bull’a. Nasz projekt koncepcyjny zapewnia, że dzięki zachowaniu industrialnej atmosfery wnętrza elektrowni, przestrzeń jest specyficzna dla Berlina. Nowe studio oferuje pomieszczenia dla wykonywania muzyki i miksowania oraz pomieszczenia ogólne połączone przez wieloperspektywiczny wgląd w studia nagrań. Potraktowaliśmy ten projekt jako dwa światy – tworząc przestrzeń społeczną na zewnątrz i szereg pomieszczeń wewnątrz, określonych wymogami geometrii, dźwięku i technicznymi.

Projekt został ukształtowany przez akustykę i jest podzielony na pryzmatyczne powierzchnie w celu zapewnienia idealnego dźwięku w studiach nagrań i pomieszczeniach miksowania. Duży, pryzmatyczny świetlik dachowy wprowadza naturalne światło do wnętrza. Ponad kilometr miedzianych taśm służy połączeniu heterogenicznych kształtów wymaganych przez różne studia nagrań, wprowadzając przy tym głębię i zróżnicowanie do zunifikowanej rzeźbiarskiej formy.

Przepływająca miedź

Przez pokrycie ścian miedzią zaakcentowano powiązania między miedzianą infrastrukturą elektrowni ery industrialnej a skojarzeniami Red Bull’a z mocą i energią. Wizualny rytm został stworzony przez ukształtowanie miedzianych pasów w falującą sekwencję, wyobrażającą naturalny przepływ dźwięku i muzyki. Ogromna klatka schodowa przepływa centralnie przez przestrzeń umożliwiając muzykom – literalnie – wspinać się do holu na nowoutworzonej antresoli, zagnieżdżonej na rzeźbie studia nagrań. 

Formalny język projektu, jak również wybór materiałów wykończeniowych i kolorów, tworzą równowagę pomiędzy zestawieniem obok siebie a jednością, nawiązując przy tym dialog i równowagę między starym i nowym. Rewitalizacja elektrowni dla celów studia Red Bull’a jest doskonałą metaforą odrodzenia się Berlina jako stolicy idei. Nieużywane, dawne przestrzenie przemysłowe, które wskutek zmian w technologii stały się przestarzałe, są teraz postindustrialną kanwą dla penetracji muzyki, sztuki i kultury.

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Red Bull Studio
Zakończenie budowy: 
2015
Country: 
Niemcy
Kod pocztowy: 
10999
Miejscowość: 
Berlin
Ulica: 
Ohlauer Str. 43.
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Wnętrze
Rodzaj budynku: 
Obiekty kulturalne.
Zastosowanie miedzi: 
Klasyczna
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Optimist Design

Wykonawca

Nazwa: 
Kubix, Berlin

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ