Strona główna » Referencje » Stadion Adelaide Oval, Australia
Referencje

Stadion Adelaide Oval, Australia

Chris Hodson

Pokrycie elewacyjne z brązu i miedziana siatka dodają nowy wymiar, jakim jest jakość materiału, do typologii nowo przebudowanego stadionu sportowego Adelaide Oval, jednego z najbardziej ikonicznych obiektów sportowych Australii 

Znany na całym świecie, jako jeden z najbardziej malowniczych stadionów krykietowych Adelaide Oval jest położony wśród historycznych ogrodów i drzew w parkach na północnym skraju śródmieścia, na tle porośniętego figowcami wzgórza, zabytkowej tablicy wyników i iglic wież katedry św. Piotra. Przebudowany stadion Adelaide Oval zapewnia teraz 50 tysięcy miejsc siedzących dla widzów i obiekty pomocnicze dla zawodów krykieta i futbolu australijskiego jak również dla innych sportów i rozrywki. 

Wyróżniająca się fasada sali im. Williama Magarey'a ponad wejściem i kasą biletową jest uwydatniona przez swoją geometrię podwójnej krzywizny i jest nachylona względem płaszczyzny rzutu. Ogólna skala tej fasady dominuje południową elewację i wskazuje główne wejście na południową trybunę. Łukowata forma została utworzona z 4000 zazębiających się paneli brązowych. Każdy z segmentów jest wystawiony na odmienne warunki klimatyczne tworząc subtelne warianty odcieni patynującej się powierzchni.

Brązowa okładzina elewacji zagina się pod spód, tworząc odbijające światło podbicie okapu, a następnie "wpływa" do wnętrza wyznaczając litą bryłę i zacierając granice między wnętrzem i zewnętrzem budynku. Miedziana siatka tworzy drugą skórę dla w pełni przeszklonych elewacji, zapewniając prywatność i osłaniając wewnętrzne pomieszczenia przed ostrym australijskim słońcem. Żebrowo profilowana siatka zapewnia także ochronę zewnętrznych schodów ewakuacyjnych przed wpływami atmosferycznymi.

Konstrukcyjne szczegóły siatki miedzianej zostały opracowane w ścisłej współpracy między zespołem architektów, wykonawcą budowlanym, instalatorem okładziny i inżynierami – projektantami konstrukcji tak, aby odpowiadały lokalnym warunkom. W projekcie konstrukcyjnym głównym czynnikiem decydującym o wyborze metod mocowania były ekstremalnie wysokie temperatury występujące w Adelajdzie. Ekrany schodów zostały wykonane w postaci kasetonów, podczas gdy ekrany przed szklanymi elewacjami zostały skonstruowane, jako pełnej wysokości panele mocowane taśmą miedzianą na całej długości pionowej krawędzi panelu.

Przebudowę stadionu Adelaide Oval charakteryzują: kontekst otaczającego krajobrazu, wyraziste formy elewacji i dachów oraz użycie bogatych, naturalnych materiałów. 

Nowe trybuny ‑ południowa i wschodnia, odzwierciedlają charakter zachodniej trybuny, której przebudowa zakończyła się w 2010 r. Projekt jest pomyślany, jako szereg pawilonów ulokowanych w parkowej scenerii. Na dwie nowe trybuny składają się: silne cokoły z prefabrykowanego betonu, elewacje pokryte brązem i miedzią, szklane ściany kurtynowe, wznoszące się rzędy prefabrykowanych siedzeń z betonu oraz dachy wykorzystujące konstrukcję ukośnej kraty ("diagrid") z pokryciem powłoką PTFE.

Paleta materiałów elewacyjnych obejmuje beton barwiony w kolorze piaskowca, szkło, brąz i miedź. Paleta ta była inspirowana otoczeniem: brąz i miedź nawiązują do istniejących w parku rzeźb z brązu, a beton barwiony w kolorze piaskowca do piaskowcowych cokołów pobliskich zabytkowych budynków. Elewacje z brązu i miedzi będą pod wpływem czynników atmosferyczny stopniowo przybierać ciemną, czerwonawo-brązową barwę, która dobrze wpasuje się w krajobraz parku.

Miedziana siatka owija się i meandruje wokół zewnętrznych elewacji i schodów jak falisty woal rozpięty na promieniowym ruszcie. Poprzez miedziany woal i ściany kurtynowe tworzące powłokę budynku, wysuwa się szereg brył z litego brązu. Każda z nich jest zorientowana tak, by optymalizować widoki z pomieszczeń jadalni i barów dla członków na katedrę Św. Piotra, ogrody, nabrzeże rzeki i przestrzeń centralną. Ten sam język materiałów zastosowano również do przestrzeni wewnętrznego atrium.

 

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Adelaide Oval SMA
Zakończenie budowy: 
2014
Country: 
Australia
Kod pocztowy: 
5006
Miejscowość: 
North Adelaide SA
Ulica: 
War Memorial Dr

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Wnętrze
Rolety
Siatki
Rodzaj budynku: 
Obiekty sportowe
Zastosowanie miedzi: 
Klasyczna
Brąz
Obiekt: 
Modernizacja

Architekt

Name, office: 
Cox Architecture as lead architect in association with WALTERBROOKE and Hames Sharley

Wykonawca

Nazwa: 
Cladding & Roofing Contractors PTY
Adres: 
Copper Products: Nordic Bronze and TECU® Classic Rib Mesh

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ