Strona główna » Referencje » Stacja Metra Hounslow East, Londyn, Anglia
Referencje

Stacja Metra Hounslow East, Londyn, Anglia

Fantazyjny dach miedziany funkcjonuje jako element łączący konstrukcję nowej stacji metra spełniając oczekiwania architekta stanowiąc trwałe wykończenie wysokiej jakości, przy wykorzystaniu materiałów przyjaznych dla środowiska.

Koncepcja zwycięzców konkursu na projekt – architektów z biura Acanthus Lawrence and Wrightson – wykorzystuje zakrzywiony dach miedziany i łączy w jednej konstrukcji dojście do peronów położonych wyżej z niższym poziomem ulicy. Dach "wchodzi" w istniejącą skarpę, a następnie wznosi się z poziomu podmiejskiej ulicy, aby utworzyć baldachim peronu oraz wpuścić światło to środka obszernej hali biletowej. Ukryte rynny, zakrzywione okapy i podsufitki, wszystko z miedzi wzmacnia poczucie ciągłości gładkiej formy pokrycia wygiętego dachu.

Dach składa się z zakrzywionych elementów lamelowych wykorzystujących poprzeczne belki drewniane pokryte płytami za sklejki. Patynowane arkusze miedzi zostały ułożone na pokryciu ze sklejki metodą tradycyjną, która wykorzystuje rąbki poprzeczne, przy użyciu nowoczesnych metod łączenia i mocowania, aby zapewnić jak najdłuższy okres eksploatacji bez konieczności konserwacji. Dzisiaj dzięki dostępnym technikom patynowania przed i po montażu możliwe jest natychmiastowe nadanie miedzi wyjątkowego zielonego koloru patyny, co w normalnych warunkach środowiskowych trwa kilka lat. Architekci uznali, że miedź zapewnia trwałość pokrycia oraz charakteryzuje się właściwościami nietoksycznymi względem środowiska. Dach miedziany został również wysoko oceniony pod względem jakości wykonania przez Copper Development Association i otrzymał nagrodę Copper in Architecture Awards.

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Infraco JNP
Zakończenie budowy: 
2001
Country: 
Wielka Brytania
Kod pocztowy: 
TW3 1
Miejscowość: 
Hounslow, London, UK

Kategorie

Zastosowanie: 
Panele
Rury spustowe
Dachy
Rodzaj budynku: 
Dworce, terminale
Zastosowanie miedzi: 
Wstępnie patynowana
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Acanthus Lawrence & Wrightson

Wykonawca

Nazwa: 
Broderick Structures Ltd.
Adres: 
Forsyth Road Woking Surrey GU21 5RR

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ