Strona główna » Referencje » St Andrew Square, Edynburg, Wielka Brytania
Referencje

St Andrew Square, Edynburg, Wielka Brytania

Architekci z Hoskins Architects omawiają rolę żeber ze stopu miedzi wykończonych indywidulanie wykonywanym szczotkowaniem w zdefiniowaniu znacznej przebudowy dopełniającej jeden z historycznych placów Edynburga

Plac St Andrew Square jest położony na wschodnim końcu ulicy George Street, w centrum wpisanego na listę światowego dziedzictwa “Nowego Miasta” i stanowi kontrapunkt dla placu Charlotte Square na zachodnim końcu tej ulicy. W przeciwieństwie do Charlotte Square, który jest niemal nienaruszonym przykładem georgiańskiej architektury, St Andrew Square przedstawia bardziej heterogeniczny kontekst, o szerokim przekroju budynków wiktoriańskich, z połowy XX wieku i początku XXI wieku. Jest to zatem pod wieloma względami bardziej tolerancyjne otoczenie niż obiekt światowego dziedzictwa
i, co także ważne, o małej spójności pod względem materiałów, wysokości, kształtowania bryły, języka architektonicznego czy warunków na poziomie ulicy. 

Hoskins Architects i CDA rozważali także opcje przebudowy większości południowego skraju placu, składającego się z paru budynków o różnej jakości – numery 3 do 8 – pochodzących z różnych okresów. Budynki zostały połączone między sobą, jako siedziba przedsiębiorstwa, w ciągu kilku lat były rozbudowywane i zmieniane, czego wynikiem była chaotyczna, doraźna aranżacja wnętrz pozostawiona po ich opuszczeniu.

Zachowanie kilku istniejących budynków, proponowane we wstępnych studiach prowadzonych od 2007 r., okazało się ekonomicznie nieopłacalne.
W następstwie zmiany właściciela w 2013 r. projekty zostały zmienione i wprowadzono dalsze rozbiórki. Ostateczny plan obejmuje 9 300m2 powierzchni biurowej klasy A, 6 500m2 powierzchni rekreacyjnej/handlowej oraz zespół luksusowych apartamentów.

OTWARTY I JEDNOLITY

Strategia kształtowania brył części wysuniętych i cofniętych, odzwierciedla skalę historycznych działek po tej stronie placu, godząc zabytkowy charakter tego miejsca ze współczesnymi wymaganiami dużej powierzchni piętra dla jednoprzestrzennych pomieszczeń biurowych. Poszukiwanie architektury, która ukazuje się i ukrywa gdy przechodnie przemieszczają się względem niej było dla nas ważne, gdyż oznaczało wyście poza banalną „szklaną skrzynkę” spekulacyjnego budownictwa biurowego. Szereg metalowych i kamiennych żeber powoduje, że kompleks widziany na wprost jest bardzo „otwarty” (dzięki niezwykle dalekiej perspektywie widoku i maksymalnemu wykorzystaniu dziennego światła), natomiast widziany z innego kąta, z perspektywy przechodniów, wydaje się być jednolitą, zwięzłą bryłą (harmonizującą ze swoim sąsiedztwem z piaskowca w stylu georgiańskim i wiktoriańskim).

SZCZOTKOWANY ZŁOTY STOP

Rozważając materiał żeber, architekci z CDA i Hoskins Architects oceniali wiele różnych metali i wybrali grupę stopów miedzi ze względu na jakość i trwałość oraz eleganckie starzenie pod wpływem czynników atmosferycznych. Ostatecznie zdecydowali się na złoty stop miedzi z aluminium i cynkiem, chrakteryzujący się głębokim złotym kolorem w całej objętości materiału, który jest bardzo stabilny. W przeciwieństwie do brązu lub mosiądzu, powierzchnia tego stopu zachowuje swój złoty kolor i stopniowo traci nieco ze swego blasku, w miarę jak pod wpływem ekspozycji na warunki atmosferyczne  zwiększa się grubość pokrywającej ją warstwy tlenku, tworząc ochronną matową powłokę.

Architekci pragnęli jednak znacznie szybszego przejścia od początkowo lśniącej, złotej powierzchni do względnie matowego odcienia, co w naturalny sposób następuje pod wpływem środowiska. Efekt ten osiągnięto na drodze wykonanej w fabryce, na indywidualne zamówienie, obróbki powierzchni szlifierką taśmową. Wypróbowano różne wielkości ziarna materiału ściernego zanim uzyskano bezodblaskową, szczotkowaną powierzchnię. Teraz szczotkowany stop miedzi będzie się z upływem czasu zmieniał bardziej subtelnie.

Share: 

Budynek

Zakończenie budowy: 
2017
Country: 
Wielka Brytania
Kod pocztowy: 
EH2 2AD
Miejscowość: 
Edinburgh
Ulica: 
St Andrew Square
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Rolety
Rodzaj budynku: 
Biurowce
Obiekty handlowe
Budynki mieszkalne
Zastosowanie miedzi: 
Imitacja złota (stop Cu-Al)
Obiekt: 
Modernizacja

Architekt

Name, office: 
Hoskins Architects

Wykonawca

Nazwa: 
Charles Henshaw & Sons

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ