Strona główna » Referencje » Skrzydło Blackburn'a, Wetherby, Wielka Brytania
Referencje

Skrzydło Blackburn'a, Wetherby, Wielka Brytania

The Harris Parnership

W tym niezwykłym Skrzydle Blackburn'a spotykają się awiacja i domek na drzewie, zbudowany w kształcie płata nośnego pokrytego miedzią. Jest to miejsce wydarzeń, zawieszone w koronach drzew chronionego obszaru leśnego w zabytkowej posiadłości Bowcliffe Hal, w zachodnim Yorkshire, gdzie stanowi główny punkt planowania przestrzennego i planu rekonstrukcji.

Źródłem narracji zaproponowanego projektu architektonicznego jest pierwszy jednopłatowiec zbudowany ponad 100 lat temu przez lokalnego bohatera Yorkshire, Roberta Blackburn'a oraz poprzedzające studia współczesnych międzynarodowych przykładów budynków odpowiednich dla obszarów leśnych.

Budynek zawiera szereg łukowatych drewnianych żeber, które tworzą zasadniczy szkielet konstrukcji w kształcie skrzydła. Krzywizna skrzydła w swoim najniższym punkcie jest skierowana wprost na Bowcliffe Hall i jest pokryta powłoką z czystej miedzi, aby złagodzić oddziaływanie na zabytkowy budynek.

"Zawieszone w powietrzu" Skrzydło jest wsparte na fundamencie palowym i słupach połączonych z elementami konstrukcyjnymi ze stali o dużej wytrzymałości na rozciąganie i wystaje na 30 m, co sprawia wrażenie skrzydła unoszącego się w powietrzu. Wychodząc na balkon znajdujesz się na wysokości ośmiu metrów ponad opadającym w dół poszyciem lasu – wrażenie nie wiele różniące się od unoszenia się w powietrzu.

Wewnątrz Skrzydła znajduje się proste szklane atrium w formie kokpitu, tworzące przestrzeń przeszklonymi fasadami 3 metrowej wysokości, skąd roztaczają się spektakularne widoki na położoną niżej dolinę. Narracja w duchu lotniczej tradycji jest kontynuowana w detalach wyposażenia wnętrza takich, jak koktajl bar z polerowanej stali, krzesła w kształcie fotela pilota i klamki rzeźbione w kształcie śmigła.

Ta prosta, a przy tym elegancka konstrukcja z minimalistycznych materiałów: miedź, drewno i stal, jest tak zaprojektowana, aby w swoim środowisku zmieniała się naturalnie pod wpływem czynników atmosferycznych i aby w różnych porach roku wyglądała odmiennie.

"Wszyscy słyszeli o braciach Wright, ale kto Blackburnie? Chcę mu nadać rozgłos", Inwestor Jonathan Turner, dyrektor naczelny Bayford Group.

 

 

 

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Bayford Group
Country: 
Wielka Brytania
Miejscowość: 
Weatherby

Kategorie

Zastosowanie: 
Dachy
Rodzaj budynku: 
Biurowce
Zastosowanie miedzi: 
Klasyczna
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
The Harris Partnership

Wykonawca

Nazwa: 
Conlon Construction

Konkursy

Edycja: 
2015

Znajdź więcej

Kazimierz Zakrzewski

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ