Strona główna » Referencje » Skelleftea Kraft Hus C, Szwecja
Referencje

Skelleftea Kraft Hus C, Szwecja

General Architecture

Lokalne przedsiębiorstwo energetyczne Skelleftea Kraft otrzymało nową siedzibę firmy, budynek przyległy do istniejącego budynku biurowego mieście Skelleftea w północnej Szwecji.

Silna konstrukcja i jasno wyrażona tektonika nowego budynku jest oparta na ogólnym trójwymiarowym porządku i wiąże się z klasyczną tradycją racjonalną. Celem było stworzenie budynku, który umożliwia użytkownikom uznanie go za własny i jednocześnie umacnia wspólną tożsamość.

Budynek jest skomponowany jako pojedyncza bryła, która w istniejących ramach koresponduje z miejskim otoczeniem. Fasada budynku może być postrzegana jako miedziana tkanina ułożona na przesuniętej bryle, nadająca jej solidny i spójny wygląd. Głębokie okna tworzą wyraźny relief, który odzwierciedla konstrukcyjny układ wnętrza eksponując beton kontrastujący ze starannie wykonanymi drewnianymi ramami okiennymi z brzozy i obróbkami z miedzianej blachy.

Program funkcjonalny budynku opiera się na pojmowaniu budynku jako miasta. Centralne atrium, otwarta klatka schodowa i kawiarnie pełnią rolę przestrzeni publicznych wewnątrz budynku, połączonych korytarzami. Otwarta struktura zwielokrotnia sposoby wykorzystywania przestrzeni. Jednorodny charakter wnętrza jeszcze bardziej pobudza możliwość indywidualnej ekspresji poprzez formy umeblowania i dekoracji wnętrz w mocnych ramach funkcjonalnych. Przestrzeń wewnętrzną cechuje światło i intymność. Elewacje, które z zewnątrz wyglądają masywnie, są przecięte głębokimi wnękami okiennymi, które łagodzą niskie nordyckie światło, prawie tak jak tradycyjna szwedzka weranda.

Użyte materiały są surowe i solidne. Przeprowadzone badania takich elementów jak futryny okienne, miedziane kasetony elewacyjne i elementy betonowe, zarówno z punktu widzenia konstrukcji jak i tektoniki, umożliwiły zastosowanie powtarzalnych rozwiązań. Doprowadziło to do połączenia wysokiej jakości wykonania i racjonalnych metod produkcji, a w konsekwencji, do bardzo wysokiej precyzji wykonania.

W atrium jest zawieszona lekka i przestronna bryła. 735 węzłów łączy 410m 3-milimetrowej rurki miedzianej, tworząc trójwymiarową sieć inspirowaną konstrukcją budynku. Zawieszona rzeźba, która wizualizuje "strukturę DNA" budynku, została wykonana przez architektów na miejscu.

Kasetony elewacyjne są wykonane z miedzi nie poddawanej wstępnemu patynowaniu, która już zbrązowiała a w ciągu kilku lat pokryje się zielono-czarną patyną, która będzie kontrastować ze złocistymi futrynami okiennymi.

Projekt elewacji jest zoptymalizowany pod względem trwałości w celu zminimalizowania kosztów utrzymania i konserwacji. Użyto 9000 miedzianych kasetonów, które są kotwione za pomocą ukrytych mocowań do rusztu z profili ze stali nierdzewnej. Okna są wykonane z aluminium powlekanego proszkowo. W rezultacie uzyskano powłokę zewnętrzną wykonaną wyłącznie z materiałów nieorganicznych.

 

 

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Skellefteå Kraf AB
Zakończenie budowy: 
2008
Country: 
Szwecja
Miejscowość: 
Skellefteå
Ulica: 
Kanalgatan 71
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Okna
Rodzaj budynku: 
Biurowce
Zastosowanie miedzi: 
Klasyczna
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
General Architecture Sweden AB
Address & description: 
Josef Eder, architekt, SAR/MSAOlof Grip, architekt, MSAJohn Billberg, architekt, SAR/MSAFabian Blücher, architekt, SAR/MSAErik Persson, architekt, MSA

Konkursy

Edycja: 
2011

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ