Strona główna » Referencje » Sala Towarzystwa Muzycznego Musikverein, Thannhausen, Niemcy
Referencje

Sala Towarzystwa Muzycznego Musikverein, Thannhausen, Niemcy

3 pics
3 pics
hiendl_schineis architekten

Koncepcja polegała na przekształceniu domu muzyka w szkołę muzyczną i dobudowaniu nowej sali prób dla znanej orkiestry dętej – Musikverein Thannhausen. Ograniczony budżet (300 tysięcy euro) i wymagania dotyczące akustyki, w dużej mierze wpłynęły na projektowanie konstrukcji i powłoki budynku.

Nowa sala prób miała być zaprojektowana z zachowaniem proporcji w stosunku do istniejącego budynku i być z nim połączona, oraz wykorzystywać odpowiednie materiały – w tym przypadku drewno. Użyte zostały fabrycznie wykonane elementy z drewna klejonego warstwowo, które były łączone na miejscu budowy.
We wnętrzu pozostawiono widoczne deski; nieosłonięta konstrukcja z nieimpregnowanego szlifowanego drewna wpływa także korzystnie na akustykę wnętrza. Zewnętrzna powłoka budynku jest pokryta miedzią, a ściany są uformowane zygzakowato wzdłuż budynku. Otwory budynku utworzono na obu jego końcach przez zastosowanie małego przeszklenia w zachodniej elewacji i dużego w elewacji wschodniej. Drewniano-szklana elewacja skalda się z tafli szkła o różnej wielkości, przy silnym wyeksponowaniu szprosów, które z kolei ułatwiają rozpraszanie odbitych dźwięków.

Miedź

Pokrycie powierzchni dachu, podzielonej na dziesięć części, zostało zaprojektowane w technologii łączenia na podwójny rąbek stojący. Wbrew powszechnie przyjętej praktyce, łączenia zostały wykonane równolegle do kalenicy dachu. Łączenia zostały dodatkowo uszczelnione taśmą uszczelniającą i łączą się z odpowiadającymi im łączeniami w elewacji.
Okładzina elewacyjna, pozbawiona poprzecznych lub wzdłużnych zagięć, została wykonana przy zastosowaniu specjalnego systemu kasetonowego. Jako konstrukcja wsporcza posłużyły profile trapezowe 30/220/0,75, wzmocnione wzdłużnie za pomocą dodatkowych płytek mocujących. Pasy blachy miedzianej, o maksymalnej szerokości 77 cm i maksymalnej długości 562 cm, są przytwierdzone do płyt nośnych za pomocą kleju Enkolit.
Dolna część kasetonu jest dostosowana do nachylenia poszczególnych kasetonów i w najniższym punkcie posiada perforację, umożliwiającą odpływ wody deszczowej lub pochodzącej z kondensacji.
Przy górnej krawędzi elewacji panele dachowe są zaoblone, tworząc występ i są dodatkowo wzmocnione kształtownikami typu Va-z o grubości 2 mm. Wszystkie połączenia wzdłużne są układane przy użyciu kształtowników łączących; kształtowniki te są dopasowane do wewnętrznych i zewnętrznych narożników. Odległość pomiędzy poszczególnymi elementami wynosi maksymalnie 5 mm.
Kasetony elewacyjne są mocowane do drewnianej ramy – każdy za pomocą kilku kształtowników – i są zaginane na odpowiednim kształtowniku przy dolnej i górnej krawędzi.
Miedziane profile okładziny tylnej ściany są klejone bezpośrednio do drewnianej ramy, ponieważ projekt wymagał, aby w miarę możności, punkty mocowania nie były widoczne.

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Musikvereinigung seit 1749 Thannhausen e.V.
Zakończenie budowy: 
2002
Country: 
Niemcy
Miejscowość: 
Thannhausen

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Fasada/kasety
Rodzaj budynku: 
Obiekty kulturalne.
Zastosowanie miedzi: 
Klasyczna

Architekt

Name, office: 
hiendl_schineis architekten
Address & description: 
Imhofstr.12 86159 Augsburg

Wykonawca

Nazwa: 
W. Nusser GmbH, Metall- und Blechbearbeitungen
Adres: 
Piechlerstr. 6, 86356 Neusäss

Znajdź więcej

Kazimierz Zakrzewski

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ