Strona główna » Referencje » Rozbudowa teatru "Theatre 95", Cergy Pontoise, Francja
Referencje

Rozbudowa teatru "Theatre 95", Cergy Pontoise, Francja

GPAA

Zadanie inwestycyjne zostało sprecyzowane przez kontrahenta jako ścisłe powiązanie między nadaniem Teatrowi 95 nowego kształtu, nakreśleniem miejskiej morfologii i znalezieniem wolnych przestrzeni w miejskiej wyspie. Rozbudowa teatru jest ukształtowana przez dialektyczną wizję interakcji między miastem i teatrem: teatr rozciąga się poza swoje ograniczenia, podczas gdy miasto musi znaleźć w nim chłonną przestrzeń   przestrzeń podróży, marzeń, kontaktów i codziennego życia   poświęconą współczesnym formom ekspresji

Teatr 95, położony naprzeciw prefektury, mieści się trzecim budynku nowego miasta powstałego w latach 1970-tych. Ten symbol historii miasta był kiedyś siedzibą szkoły architektury i urbanistyki w Cergy Pontoise, później szkołą sztuk pięknych a następnie został przekształcony w teatr. Rozbudowa jest złożonym przedsięwzięciem, wyznaczonym przez bardziej ogólne rozważania na temat rozwoju miasta: rozwoju społecznego i działań w zakresie kultury. Celem jest zaproszenie szerszej publiczności do udziału w odkrywaniu nowych strategii i nowego oblicza miasta.

Harmonijkowy dach budynku jest pierwszym elementem, który rzuca się w oczy odwiedzających: ten właśnie kontur został zapożyczony dla celów rozbudowy, aby połączyć stare z nowym. Połączenie to opiera się na "pół publicznym" holu-atrium, który naśladując "Fil D'Ariane" – publiczną ścieżkę dla pieszych, wijącą się nieprzerwanie od południowo-wschodniego do północno-zachodniego krańca miasta, i integruje ją z budynkiem.

Harmonijkowy kontur dachu znajduje swoją kontynuację w przestrzeni holu-atrium gdzie przekształca się w ułożone obok siebie pasy, które tworzą snopy światła wpadające do holu. Załamania dachu znajdują swoje odbicie w nowej, zwróconej na południe, widowni i tworzą nowy rytm, który podkreśla decyzję zbudowania nowej konstrukcji w konwencji niezgodnej z tradycyjną ortogonalną siatką Cergy. Harmonijkowa linia stała się "koroną", którą można odnaleźć w przestrzeni nowej widowni.

Nowa bryła wznosi się przyjmując niemal barokową postać, jak gdyby w konfrontacji z dotychczasowym otoczeniem: istniejący budynek zachowuje swoją tożsamość, atrium łączy go z nowym ustanawiając relację między dwiema wizjami, które mieszają się, są w opozycji i łączą się w śmiałej, chaotycznej deklaracji.

Dobudowa pomieści elastycznie zaprojektowaną 400-miejscowa widownię, która obejmuje scenę i zaplecze techniczne, jest pozbawiona okien i pokryta złotymi łuskami, które wnoszą światło do nieco bezbarwnego środowiska miejskiego.

 

 

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Communaute de Communes de Cergy Pontoise
Zakończenie budowy: 
2012
Country: 
Francja
Miejscowość: 
Cergy Pontoise
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Pasada/pasy
Wnętrze
Rodzaj budynku: 
Obiekty kulturalne.
Zastosowanie miedzi: 
Imitacja złota (stop Cu-Al)
Obiekt: 
Modernizacja

Architekt

Name, office: 
GPAA
Address & description: 
2 Allee des Helices44200 NantesFrance

Konkursy

Edycja: 
2013

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ