Strona główna » Referencje » Romantyczny zielony dom, Kraków
Referencje

Romantyczny zielony dom, Kraków

Wizja

RELIKT PRZESZŁOŚCI – TROCHĘ ROMANTYZMU

Dom z lat 60-tych XX wieku, charakterystyczny dla tamtych czasów, staje się celem zamieszkania dla przyszłych jego lokatorów, którzy w tym miejscu spędzali jako goście swoją młodość i darzą to miejsce szczególnym sentymentem. Chcą tutaj spędzać kolejne lata swojego życia. Oryginalny dom został przebudowany w latach 90-tych, a jego nowa forma dalece odbiega od gustu i wspomnień z przeszłości.

Podjęto więc próbę nowego spojrzenia na potencjalną i czytelną wartość historycznej już istniejącej substancji materialnej i wprowadzenia rozwiązań podkreślających jej istotne cechy, cechy tożsamości miejsca, zakotwiczone w architekturze przeszłości. Jej podstawowym atrybutem jest kubiczna forma bryły, opakowana kamienno-ceramiczną strukturą o charakterystycznym rysunku. Lekko skośne ściany, w bliskiej perspektywie dynamizują formę, a zarazem, w sposób łagodny, wpisują ją w malowniczy pejzaż ogrodu i drzewostanu sąsiednich posesji.

Zapadają kluczowe decyzje. Dom wraca do wizji dwukondygnacjowego budynku przykrytego rozłożystym dachem. Dach i ściany piętra są zaprojektowane w jednym szlachetnym materiale –spatynowanej miedzi. Otwory okienne perforują nową ścianę w rytmie wynikającym z funkcji użytkowych wnętrza domu. By uniknąć formy „dachu kopertowego”, założonego na planie kwadratu, wynikającego z rzutu istniejącego obiektu, ścięto wierzchołek połaci dachowych i wprowadzono centralnie osadzony na tym rzucie taras, umożliwiający wprowadzenie światła dziennego do wnętrza domu, a także spojrzenie w niebo z pokoi drugiej kondygnacji.
Ściany windy w korytarzu pokryto miedzianą siatką klasyczną.

Tektonikę domu podporządkowano istniejącej, fizycznej strukturze stropów i głównych podziałów ścian, wprowadzając niezbędne modyfikacje w zakresie standardów i proporcji pomieszczeń.

Nowymi elementami funkcjonalnymi powiązanymi z programem użytkowym obiektu są oranżeria i garaż. Oranżeria zostaje wkomponowana w porządek istniejących kamiennych słupów, stanowiących podparcie usytuowanej obecnie w tym miejscu pergoli. Jej pełny dach zostaje odsunięty od ściany domu, co umożliwia, dzięki wprowadzeniu „szklanego” łącznika miedzy pokojem dziennym a werandą, doświetlenie światłem słonecznym wnętrza tego głównego pomieszczenia, „serca” całego domu. Bryła garażu także została odsunięta od głównej bryły domu, jednocześnie powiązana z nim szklanym wiatrołapem – wyraźnie zaznaczając główne wejście do domu – pomiędzy tym co nowe a stare.

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Prywatny
Zakończenie budowy: 
2018
Country: 
Polska
Miejscowość: 
Kraków

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasady/rąbki
Rynna
Dachy
Siatki
Rodzaj budynku: 
Budynki mieszkalne
Zastosowanie miedzi: 
Klasyczna
Wstępnie patynowana
Obiekt: 
Modernizacja

Architekt

Name, office: 
Wizja Sp. z o.o.
Address & description: 
ul. Wróblewskiego 3 31-148 Kraków

Wykonawca

Nazwa: 
"MM-2" S.C. Firma Budowlana Grzegorz Kopecki Andrzej Śliwa

Znajdź więcej

Kazimierz Zakrzewski

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ