Strona główna » Referencje » Rive Gauche, Charleroi, Belgia
Referencje

Rive Gauche, Charleroi, Belgia

Architekci z DDS+ objaśniają, w jaki sposób projekt Rive Gauche działa jako katalizator regeneracji w Charleroi, w Belgii, oraz znaczenie tradycyjnych, przyjaznych dla środowiska materiałów, także stopu miedzi – w tym na wskroś współczesnym projekcie.

Rive Gauche przekształca zaniedbaną część miasta w dynamiczną i atrakcyjną dzielnicę. Swoim programem obejmującym obiekt komercyjny i hotel, młodzieżowy hostel, zabudowę mieszkaniową, biura i parking, dopełnia i wspiera rozwój różnorodnych funkcji miejskich, ożywia dawną działalność i oferuje nowe możliwości zatrudnienia. Rive Gauche to nie tylko budynek, ale niemal stworzenie części miasta, połączone z odrodzeniem publicznego placu. Projekt łączy ponownie dwie dzielnice, rewitalizuje centrum miasta, kreuje charakterystyczny punkt orientacyjny i oddziałuje wzajemnie z miastem.  

TRADYCYJNE, PRZYJAZNE DLA ŚRODOWISKA MATERIAŁY

Budynek jest śmiałym monolitem, oświetlonym przez rozległe przeszklenia, otwartym na miasto licznymi wejściami i pasażami. Przytłaczający efekt 26-piętowej wieży jest złagodzony nowym budynkiem u jej podstawy. Kunsztownie dopracowana elewacja zwrócona w stronę Placu Verte jest spektakularnym oknem na miasto. W dzień i w nocy wspomaga ona interakcję między przestrzenią komercyjną i publiczną.

Architektura ta wyraża publiczne i komercyjne funkcje budynku w mieście. Język architektoniczny posługuje tu się bryłami, przejrzystością i różnorodnością, intrygująco kontrastując elementy mocne z lekkimi, monolityczne z przenikalnymi. Tradycyjne, przyjazne dla środowiska materiały są reinterpretowane współcześnie. Lekkość i intensywność barwy złotego stopu miedzi – wyrażające się zarówno w przejrzystych metalowych ekranach z rozciąganej siatki, jak w litych panelach o reliefowej powierzchni – kontrastują z masywną szarą cegłą. Przez użycie tej samej cegły i granitowego bruku stworzono poczucie ciągłości między ulicą i krytą promenadą.

Nagrody:

Nagroda Międzynarodowej Rady Centrów Handlowych ICSC Awards 2018 – kategoria "Medium New Development": zwycięzca; Regeneration Award (Medium): zwycięzca; MIPIM Awards 2018 – kategoria "Najlepsze centrum handlowe": finalista; World Architecture Festival 2017 – kategoria "Najlepsze nowe centrum handlowe": finalista; MAPIC Awards 2017 – kategoria "Najlepsze nowe centrum handlowe": finalista; American Architecture Prize 2017 – kategoria "Architektura komercyjna": wyróżnienie honorowe;

Share: 

Budynek

Zakończenie budowy: 
2017
Country: 
Belgia
Kod pocztowy: 
6000
Miejscowość: 
Charleroi
Ulica: 
Place Verte 20- Boite 2
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Rolety
Siatki
Rodzaj budynku: 
Biurowce
Obiekty handlowe
Budynki mieszkalne
Hotele
Zastosowanie miedzi: 
Imitacja złota (stop Cu-Al)
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
DDS+
Address & description: 
https://www.dds.plus/

Wykonawca

Nazwa: 
Reflex Facade

Konkursy

Kategorie: 
Other winner

Znajdź więcej

Kazimierz Zakrzewski

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ