Strona główna » Referencje » Ratusz w Bad Cannstatt, Niemcy
Referencje

Ratusz w Bad Cannstatt, Niemcy

Manderscheid Architekten

Zabytkowy ratusz w dzielnicy Stuttgartu Bad Cannstatt, zbudowany w 1492 r. i przebudowany w 19. wieku, miał być gruntownie odnowiony. W ciągu stuleci warunki geologiczne spowodowały silne osiadanie budynku po stronie południowo-zachodniego narożnika do głębokości 80cm. Konieczny był całkowity remont budynku, a bezpośrednio narażony narożnik został przebudowany jako konstrukcja żelbetowa.

Budynek miał być ponadto przystosowany do obecnych wymagań ochrony przeciwpożarowej, w pełni dostępny dla osób niepełnosprawnych i zmodernizowany pod względem energetycznym. Zgodnie z wymogami konserwatora zbytków wszystkie roboty blacharskie, jak rynny, rury spustowe, obróbki świetlików, bogate w krzywizny poszycie wieży, parapety i nadproża okien, zostały wykonane w miedzi.

Nawiązując do tego tradycyjnego materiału, elementy nowego budynku także zostały wykonane w miedzi. Przez swoje proporcje i użycie materiału elementy nowego projektu stały się częścią ogólnego wyglądu budynku, ale nadal są wyraźnie rozpoznawalne jako nowe części.

Fronton dobudowanej klatki schodowej dopełnia podziały elewacji budynku. Stały słupek pośrodku każdego okna nawiązuje do starodawnych, dwuskrzydłowych okien. Przekształcone okiennice są wykonane z miedzianej siatki cięto-ciągnionej. Odnowione drewniane okna o smukłym profilu są dostosowane do historycznych proporcji, szprosy są wykonane z miedzianych profili.

Odrestaurowane zostały przestronne korytarze na wszystkich piętrach, również na dobudowanym poddaszu został zbudowany podobny korytarz. Nowa klatka schodowa, ze stalowymi schodami, została zbudowana w osi starej zabytkowej klatki schodowej. Aby stworzyć jasną, przejrzystą atmosferę i jednocześnie spełnić wymogi ochrony przeciwpożarowej (schody bezpieczeństwa z dostępem przez drzwi pożarowe) zastosowano oszklenie o bardzo smukłych profilach.

Nowy wschodni portal stanowi wejście z rynku przylegającego do budynku.

Jego delikatny projekt z przesuniętymi, oszklonymi szczelinami, najwyższej jakości szprosami i płycinami z wstępnie patynowanej miedzi, podkreśla znaczenie tego wejścia.

Ostatnie zachowane zabytkowe okno (z XV wieku) jest widoczne z zewnątrz jako "okno do historii".

 

 

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Stadt Stuttgart
Zakończenie budowy: 
2012
Country: 
Niemcy
Kod pocztowy: 
70372
Miejscowość: 
Stuttgart
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Dachy mansardowe
Siatki
Okna
Rodzaj budynku: 
Biurowce
Pomniki
Zastosowanie miedzi: 
Klasyczna
Wstępnie patynowana
Obiekt: 
Modernizacja

Architekt

Name, office: 
Manderscheid Architekten
Address & description: 
Quellenstr. 7 70376 StuttgartGERMANYTelefon 0711.4595796-1Fax  0711.4595796-4   

Konkursy

Edycja: 
2013

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ