Strona główna » Referencje » Radiostacja, Augsburg, Niemcy
Referencje

Radiostacja, Augsburg, Niemcy

3 pics
3 pics
hiendl_schineis architekten

Budynek ten został zaprojektowany  jako pomieszczenie dla komputerowo sterowanego systemu operacyjnego, umożliwiającego przedsiębiorstwom transportowym komunikowanie się centrum dyspozytorskim. 

Jest to w istocie obudowa, zawierająca cztery szafy sterownicze z rozdzielnicami, które wymagają dostępu w celu konserwacji, położona na kawałku zieleni przy skrzyżowaniu dróg w pobliżu masztu antenowego. Stalowa konstrukcja jest posadowiona na fundamencie o wymiarach 2,5x2,5 m i przytwierdzona uchwytami mocującymi.
Cztery ściany boczne budynku są wykonane po stronie zewnętrznej ze szkła trawionego a wewnątrz z zielonego szkła Parsol. Tafle szkła, o ściętych ukośnie narożnikach, są mocowane za pomocą listew dociskowych ze stali nierdzewnej i są zaprojektowane do przenoszenia obciążeń statycznych.
Dach budynku jest pokryty miedzią. Budynek jest wyposażony w dwa wysunięte odpływy wody deszczowej, umieszczone tuż pod linią dachu. Miedziane taśmy o szerokości 8 cm chronią szkło i ocieniają wnętrze. Taśmy owijają się nieregularnie wokół budynku, symbolizując miedziane elementy znajdujących się w nim urządzeń elektrycznych.
W ciągu dnia zewnętrze budynku intryguje grą światła i cienia, w miarę jak zmienia się położenie słońca i intensywność światła. Miedziane taśmy chwytają słońce, ukazując pojawiającą na nich się z biegiem czasu patynę.

Światło

Budynek był od początku projektowany jako iluminacja, która w nocy oświetlona od wewnątrz, ukazuje swoje drugie oblicze. Ciepłe światło dwóch lamp Lingotto, wyposażonych 250-watowe lampy sodowe, umieszczonych na posadzce w centrum budynku, w połączeniu ze światłem pośrednim, odbitym od białego sufitu, rozmywa kontury i harmonizuje z zielenią szklanych tafli i patyną miedzianych taśm.
O zmroku, gdy wnętrze zaczyna się jarzyć, miedziane taśmy oplatające budynek stwarzają wrażenie fotograficznego negatywu, przenosząc wnętrze na zewnątrz. 

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Stadtwerke Augsburg - Verkehrs-GmbH
Zakończenie budowy: 
2001
Country: 
Niemcy
Miejscowość: 
Augsburg
Ulica: 
Dr. Dürrwangerstrasse
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Inne
Rodzaj budynku: 
Inne
Zastosowanie miedzi: 
Klasyczna
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
hiendl_schineis architekten
Address & description: 
Imhofstr.12 86159 Augsburg

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ