Strona główna » Referencje » Przedszkole i przychodnia dla dzieci, Aire sur la Lys, Francja
Referencje

Przedszkole i przychodnia dla dzieci, Aire sur la Lys, Francja

Parallele Architectes

Przedszkole i przychodnia dla małych dzieci w Aire sur la Lys zostały zaprojektowane jako radosne i pełne serdecznej atmosfery miejsce dostosowane do skali i stopnia rozwoju dziecka. Schemat budynku koncentruje się głównie na samorealizacji dziecka przez stworzenie przestrzeni mających udział w pobudzeniu jego rozwoju: począwszy od ochrony, jakiej szuka na początku swego życia aż po jego pierwsze inicjatywy.

Projekt był stworzony z myślą o wczesnym dzieciństwie i przywodzi na myśl obraz gniazda, które chroni jajo i umożliwia wylęganie. Ciągłość elewacji dachów nadaje formę ochronnej powłoce wokół budynku, w którego sercu pojawia się życie wykluwające się w zwróconych ku południowi pomieszczeniach rekreacyjnych.

Dachy obiektu są załamywane jak origami z papieru w taki sposób, że utworzone przerwy umożliwiają przenikanie do wnętrza naturalnego światła, które oświetla wszystkie wewnętrzne funkcje budynku.

Niezależnie od tych metaforycznych rozważań, przyjęte rozwiązania techniczne (izolacja cieplna o wysokiej gęstości, ściany z pumeksu, zielone dachy, szkło o niskiej emisyjności) zapewniają, że budynek ma niskie zużycie energii i spełnia kryteria etykiety BBC Cep-50%.

Miedź była materiałem z wyboru umożliwiającym realizację tych zamierzeń i uzyskanie jakości światła wymaganej przez projekt. Klasyczna miedź, którą wybraliśmy, pokryta ochronną powłoką polimerowa zapobiegającą oksydacji powierzchni, wyróżnia się blaskiem ciągle zmieniającym się w zależności od nachylenia lica budynku.

W regionie Nord-Pas-de-Calais ten rodzaj produktu został użyty pierwszy raz. Ścisła współpraca na budowie z specjalistycznym wykonawcą w zakresie miedzi VATP oraz najwyższa staranność i troska o jakość detalu umożliwiły osiągnięcie oczekiwanego poziomu jakości. Wykonano 1200m² pokrycia dachowego z łączeniem na rąbek stojący. Pionowe ramy podtrzymują 400m² miedzianych płyt elewacyjnych o szerokości 350mm, co zapewnia płaskość elewacji. Wykonano szereg specyficznych detali, jak metalowy profil dwuteowy ułożony na obrzeżu dachu, i bardzo dyskretne lutowanie twarde.

Na koniec, uwzględniając przestrzenne możliwości jakie stwarza użycie miedzi a także jej pełne ekspresji właściwości, miedź odegrała istotną rolę w realizacji naszego głównego planu. Pragnęliśmy, aby ten projekt inwestycyjny był elementem wyboru edukacyjnego i wkładem w jakość środowiska dla naszych nowych pokoleń dzieci i nowej generacji budynków.

Inwestor: Miasto Aire sur la Lys
Powierzchnia działki: 4250m²
Przedszkole: 1900m²
7 klas dla 210 dzieci, stołówka, sala gimnastyczna
Przychodnia dziecięca: 500m²
31 łóżek, opieka, prewencja i centrum opieki z kwalifikowanymi opiekunkami do dzieci
Przystanek autobusu szkolnego
Boisko szkolne: ok. 2000m²

 

 

Share: 

Budynek

Właściciel: 
City of Aire sur la Lys
Zakończenie budowy: 
2012
Country: 
Francja
Miejscowość: 
Aire sur la Lys

Kategorie

Zastosowanie: 
Pasada/pasy
Dachy
Rodzaj budynku: 
Obiekty edukacyjne
Zastosowanie miedzi: 
Klasyczna
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Parallele Architectes
Address & description: 
4 rue du Château59000 LILLEFranceTél:03.20.15.23.80

Konkursy

Edycja: 
2013

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ