Strona główna » Referencje » Prywatna willa w Las Brisas, Majorka, Hiszpania
Referencje

Prywatna willa w Las Brisas, Majorka, Hiszpania

Sergey Mishin

Prywatna willa usytuowana na stromej górze zwróconej ku morzu w Las Brisas, po wschodniej stronie Majorki. Lokalne przepisy zagospodarowania przestrzennego nie pozwalały na wprowadzenie zmian w istniejącej żelbetowej konstrukcji budynku, znajdującej się na tym miejscu od 10 lat. 

Kompleks willi obejmuje labirynt struktur opadających po stromym zboczu skalistej góry. Jest to przestrzeń, której percepcja jest połączeniem dużej liczby fragmentów i wrażeń wzrokowych. Jednym z silniejszych wrażeń jest widok wejścia do domu: podwójnej wysokości hol ‑ uderzający swoją skalą kanion, zakończony panoramicznym oknem obramowującym malowniczy widok portu.

Centralna bryła domu, podobnie jak jego elewacja, jest oblicowana szarym kamieniem wulkanicznym, który łączy ze sobą przestrzenie wewnętrzne i zewnętrzne. Kamienna konstrukcja powoduje, że dom jest wysoko energooszczędny, minimalizując zużycie energii zarówno dla celów chłodzenia jak i ogrzewania.

W celu ochrony przed nagrzewaniem i bezpośrednim wpływem oświetlenia słonecznego, w południowej i zachodniej elewacji zastosowano dwuwarstwową ścianę osłonową. Pierwszą, wewnętrzną warstwą tworzą okna z przezroczystego szkła i ściany ze szkła przyciemnionego; drugą, zewnętrzną warstwę stanowią ruchome kamienne panele wykończone od wewnątrz miedzią. Ta unikalna technologia ruchomej elewacji pozwala kontrolować stopień zacienienia od światła słonecznego i jednocześnie zmienia dom w zamknięty kamienny blok chroniący posiadłość w czasie, gdy jest niezamieszkana.

Centralnym elementem domu jest "zielony gabion" – pusta przestrzeń z laserowo wycinanej miedzianej blachy, wypełniona wijącymi się roślinami. Gabion ten rozciąga się na całą szerokość domu, ze wschodu na zachód, rozdzielając przestrzeń willi na strefę mieszkalną i użytkowo-gospodarczą. Od strony północnej gabion tworzy zieloną pionową elewację. Po zachodniej i wschodniej stronie gabionu znajdują się kameralne prywatne przestrzenie. Perforowana miedziana powierzchnia gabionu wnika do wnętrza domu przez podwójnej wysokości hall i łączy się z konstrukcją głównej klatki schodowej. Układ wzorów pionowej zielonej elewacji został zaprojektowany tak, aby korespondował z położeniem willi ‑ większe otwory są umiejscowione w strefach bardziej eksponowanych na słońce w ciągu dnia.

Głównym punktem holu jest silnie zaakcentowana klatka schodowa wykonana z pokrytych miedzią paneli ze sklejki. Metoda budowy została opracowana przez inżynierów z firmy ARUP; w technologii tej wzory w miedzianych płytach są wycinane strumieniem wody. Zastosowano wykończenie miedzi w postaci wstępnego patynowania, aby zharmonizować jej wygląd z miedzią użytą na zewnątrz. Użycie w projekcie oświetlenia światłowodowego pozwoliło w strategicznych miejscach uzyskać różnorodne efekty świetlne.

Projekt wykorzystywał szereg nowoopracowanych technologii i metod budowy, a lokalne firmy chętnie podjęły postawione przed nimi wyzwanie.

Dom posiada 3 poziomy schodzące w dół nachylonego ogrodu. Trójkątny taras ogrodowy jest pokryty drewnem i trawnikiem, które tworzą ciągłą powierzchnię przechodzącą od zewnątrz do wnętrza spa. Wewnątrz spa znajduje się basen kąpielowy wykończony czarnym betonem, w którego czarną przestrzeń wprowadzone są piksele światła tworzące refleksy i cienie.

 

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Private owner
Zakończenie budowy: 
2013
Country: 
Hiszpania
Miejscowość: 
Mallorca
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Wnętrze
Inne
Rodzaj budynku: 
Budynki mieszkalne
Zastosowanie miedzi: 
Klasyczna
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
STUDIO-MISHIN Architectural Bureau (Saint Petersburg, Rusia)
Address & description: 
Architects: Sergey Mishin, Katya Larina, Danyar Yusupov, Natalia Nassedkina

Wykonawca

Nazwa: 
Daniel Llofriu Pou, Alberto Arguimbau - GESDAN

Konkursy

Edycja: 
2015

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ