Strona główna » Referencje » Prywatna rezydencja, Surrey, Wielka Brytania
Referencje

Prywatna rezydencja, Surrey, Wielka Brytania

rjha Ltd

"Miedziany Budynek" jest nietypową rozbudową domu mieszkalnego w Surrey. Wytyczne prywatnego zleceniodawcy postulowały zwiększenie przestrzeni mieszkalnej w postaci kuchni z jadalnią oraz dodanie na parterze pomieszczenia z kabiną prysznicową i pomieszczeń gospodarczych. Założenia projektu wymagały od nas także przearanżowania pochyłego ogrodu, który wznosił się ponad poziom budynku. Proste założenia dały śmiałe i godne podziwu rezultaty. 

Architektura:

Pracując w ramach ograniczonego budżetu postanowiliśmy stworzyć coś odmiennego.

Podczas gdy forma i powiązania przestrzenne rozbudowy są głównie wyrazem wymagań przestrzennych, to wygląd jest antynomią tradycyjnych materiałów i współczesnego sposobu ich użycia.

Architektura jest prostą, murowaną ortogonalną bryłą obramowaną pokryciem z łączonej na stojący rąbek blachy miedzianej. Dzięki naturalnym właściwościom miedzi, barwa fasady będzie się z czasem zmieniała z lśniącego pomarańczowego na subtelną zieleń. Ta zmieniająca się estetyka jest zestawiona z ponadczasowym murem wykonanym z lokalnie pozyskiwanej, ręcznie formowanej cegły rozbiórkowej.

Ukryte za miedzianą attyką niewielkie okno dachowe wprowadza światło dzienne do wnętrza budynku

Dobudowa jest zwrócona w stronę nachylonego ogrodu, wykorzystaliśmy, więc profil terenu do stworzenia zamkniętego dziedzińca. Wznoszący się teren został starasowany i ukształtowaliśmy ciąg żardinier o stopniowo zmniejszającej się wysokości, wyłożonych poziomymi deskami dębowymi, sprowadzając w ten sposób górny ogród do poziomu głównego budynku i dobudowy. 

Aranżacja:

Rozplanowanie przestrzeni było dla nas oczywiste – poczynając od pomieszczeń gospodarczych i natrysku ulokowanych w ciemniejszej części, a jednocześnie przestrzeń mieszkalna uzyskała widok na ogród i otrzymała większość dziennego światła.

Zrównoważony charakter:

 Wszędzie tam, gdzie to było ekonomicznie uzasadnione, użyte materiały są w klasie efektywności energetycznej "A". Z upływem czasu wartość miedź będzie zyskiwać na wartości i zawsze będzie nadawała się do recyklingu; cegła była pozyskiwana w Windsorze, aby minimalizować emisję CO2 związaną z transportem.

Planowanie:

Proces planowania był prosty, a lokalne władze od początku zaakceptowały pokrycie miedzią.

 Program:

Program rozciągnął się na ponad rok. Przyczyną było rozwiązanie przez Połączony Trybunał do Spraw Kontraktów umowy na drobne roboty budowlane z głównym wykonawcą z powodu nieprawidłowego ułożenia zbyt małej liczby pętli w instalacji ogrzewania podłogowego.

Projektowanie integracyjne (włączające)

Otwarta przestrzeń mieszkalna umożliwia swobodny dostęp do parteru. Niski próg do składanych drzwi o skrzydłach dwudzielnych umożliwia dostęp do ogrodu dla osób niepełnosprawnych motorycznie

Kabina prysznicowa na parterze będzie korzystnym rozwiązaniem problemów z dostępnością do pierwszego piętra, gdyby takie pojawiły się w przyszłości w przypadku niepełnosprawności. Taki plan stwarza bardziej integracyjne rozwiązanie zagadki "domu na całe życie".

Budżet:

Zastosowanie miedzi na okładzinę i obramowanie elewacji, co definitywnie tchnęło w ten projekt duszę, powiększyło wartość kontraktu o około 4% do całkowitej kwoty 90 000 GBP. Niewielki koszt biorąc pod uwagę jakość zbudowanej formy.

"Powiedzieć, że jesteśmy zachwyceni końcowym rezultatem, to zbyt mało. 

Użycie miedzi przekształciło dom i stworzyło wrażenie, które było nie do uwierzenia" – Karen Ripley, klient.

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Budynek prywatny
Zakończenie budowy: 
2014
Country: 
Wielka Brytania
Miejscowość: 
Windlesham

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Okna
Rodzaj budynku: 
Budynki mieszkalne
Zastosowanie miedzi: 
Klasyczna
Obiekt: 
Modernizacja

Architekt

Name, office: 
rjha Ltd

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ