Strona główna » Referencje » Pawilon w parku miejskim, Holandia
Referencje

Pawilon w parku miejskim, Holandia

Rijnboutt bv

Pawilon wybudowany w nowym parku miejskim w Amstelveen stanowi ostatni element planu zagospodarowania centrum miasta. Wykorzystanie pawilonu jako kawiarni-restauracji wpasowuje się idealnie w charakter tego parku jako miejsca spędzania czasu i będzie dla parku stanowić wartość dodaną.

Lokalizacja pawilonu w parku została starannie wybrana. Stanowi on strefę przejściową pomiędzy różnymi poziomami przedpola budynku a stawem. Pawilon stanowi także logiczne dopełnienie i kontynuację systemu kanałów po drugiej stronie. Dla stworzenia najbardziej naturalnego przejścia pomiędzy otoczeniem i wnętrzem zastosowano różnorodne narzędzia: wysunięcia, zróżnicowane wysokości, przejrzystość, duże drzwi do patio. W celu solidnego utwierdzenia fundamentu pawilonu, jego cokół został wykonany z tego samego rodzaju muru, co ściany oporowe parku i pergola. 

Zasadnicza forma pawilonu to pochyły, eliptyczny, kryty miedzią dach wsparty na smukłych stalowych kolumnach. Ze względu na swój eliptyczny kształt, pawilon oglądany z różnych pozycji przybiera nieco odmienny wygląd, co stwarza dynamiczny obraz. 

Na szczycie nachylonego dachu umieszczono pierścień okien, które w dzień wpuszczają światło do serca pawilonu a w nocy, gdy rozświetla się jak latarnia, oznajmiają jego pozycję. Na szczycie pawilonu, ponad pierścieniem okien, została umieszczona korona, za którą ukryto wszystkie niezbędne instalacje budynku.

Eliptyczna w kształcie konstrukcja nośna pawilonu jest zbudowana ze smukłych, stalowych kolumn i belek. Szczególną uwagę poświęcono zintegrowaniu konstrukcji i instalacji: eliptyczne belki, wykonane indywidualnie z blach stalowych, aby uzyskać unikalny kształt pawilonu, służą również jako kanały powietrzne. Boczne ściany dźwigarów wyposażono w małe, okrągłe wgłębienia mające na celu doprowadzenie powietrza w głąb pawilonu za pomocą mniejszych kanałów wentylacyjnych. 

Przestrzeń pawilonu pomiędzy dachem a poziomem posadzki jest osłonięta szklanymi fasadami wykończonymi drewnem modrzewiowym. Dzięki temu miedziany dach wygląda jak by był zawieszony. Wysunięty na zewnątrz, daleko poza fasady, dach wydaje się prawie unosić w powietrzu, stwarzając wzajemną relację między wnętrzem pawilonu i przestrzenią zewnętrzną.

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Zang Hou Yisheng Investment Group Co Beying Mascot
Zakończenie budowy: 
2011
Country: 
Holandia
Miejscowość: 
Amstelveen
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasady/panele
Dachy
Rodzaj budynku: 
Parki i place
Obiekty kulturalne.
Zastosowanie miedzi: 
Klasyczna
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Rijnboutt bv
Address & description: 
Barentszplein 71013 NJ AmsterdamNetherlands

Konkursy

Edycja: 
2011

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ