Strona główna » Referencje » Pawilon Tymczasowy, Münster, Niemcy
Referencje

Pawilon Tymczasowy, Münster, Niemcy

Chris Hodson

Ta na wskroś nowoczesna, pokryta okładziną ze złotego stopu miedzi konstrukcja, skutecznie koncentruje uwagę przechodniów na wystawie pt. „Złoty przepych: sztuka zdobnicza średniowiecznej Westfalii”, jaka odbywa się w Münster w Niemczech.

 

Tymczasowy, nowoczesny pawilon ustawiony w sercu placu katedralnego (Dormplatz) daje wyraźny kontrast historycznemu centrum miasta, stanowiąc połączenie pomiędzy przestrzenią wystawienniczą muzeum i komnatą sztuki gmachu katedry. Projekt pawilonu jest owocem współpracy pomiędzy Akademią Architektury w Münster oraz pracowni 'modulorbeat'. Zespół 33 studentów pod kierownictwem Marca Günnewiga i Jana Kampshoffa, opracowywał różne wersje wstępne projektu.

 

Złote rozwiązanie

Ostatecznie jury konkursu przychyliło się do wizji złotego rozwiązania budynku w kształcie gwiazdy na planie stylizowanego krzyża, którego najbardziej charakterystycznymi elementami stały się elewacje ze złotego stopu miedzi. Tymczasowy pawilon służący popularyzacji sztuki to w Münster nic nowego. Pięć lat temu, pracownia 'modulorbeat' zaprojektowała podobny budynek, w którym również zastosowano powierzchnie ze stopów miedzi.

 

Pawilon pełniący funkcję tętniącego życiem warsztatu stał się miejscem organizacji edukacyjnych sesji artystycznych towarzyszących wystawie. Dzięki możliwości zaglądania do wnętrza budynku poprzez oszklone ściany szczytowe, jego prosta, wręcz surowa koncepcja architektoniczna przenosi się do wnętrza. Konstrukcja nośna wykonana z litego lub krzyżowo laminowanego drewna jest kompletnie odsłonięta, co powoduje, że powierzchnie posadzek, sufitów i ścian równomiernie połyskują w sposób typowy dla drewna, a podobnie rzecz się ma w przypadku ośmiu znajdujących się we wnętrzu stołów roboczych, zmontowanych osobiście przez członków zespołu projektanckiego.

 

Elewacje modulowane

Opracowane przez architektów elewacje wykonane ze stopu miedzi były modulowane pionowo z zastosowaniem niepowtarzalnych profili o nieregularnych, falistych kształtach, przypominających miechy. Ich szybką, tanią i bezproblemową produkcją zajęła się specjalistyczna firma korzystająca z własnych technologii profilowania. Pawilon wystawy „Złoty splendor” zyskał więc bezkompromisową, jednorodnie złotą formę, przełamaną wyłącznie na ścianach szczytowych konstrukcji na planie krzyża zatopionymi w nich drzwiami oraz oszklonymi powierzchniami.

 

Do momentu opublikowania niniejszego tekstu pawilon zostanie już zdemontowany, jednak z zastosowaniem oryginalnych materiałów zostanie odtworzony na terenie lokalnej szkoły, gdzie korzystać z niego będą nauczyciele między innymi przedmiotów artystycznych, dzięki czemu osiągnięty zostanie koncepcyjnie spójny i w pełni zrównoważony efekt.

 

Share: 

Budynek

Zakończenie budowy: 
2012
Country: 
Niemcy
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Rodzaj budynku: 
Obiekty kulturalne.
Obiekty edukacyjne
Inne
Zastosowanie miedzi: 
Imitacja złota (stop Cu-Al)

Architekt

Name, office: 
Modulorbeat and Münster School of Architecture

Wykonawca

Nazwa: 
Schabos GmbH
Załącznik: 

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ