Strona główna » Referencje » Pawilon, Muzeum w parku, Stroud, Wielka Brytania
Referencje

Pawilon, Muzeum w parku, Stroud, Wielka Brytania

David Austin and Associates Ltd

Celem projektu Muzeum w parku Walled Garden była rekultywacja zaniedbanego od pięćdziesięciu lat ogrodu. Jedyną oznaką jego minionej świetności jest bogato zdobiona brama z kutego żelaza wiodąca do zarośniętego jesionami miejsca, które stało się złomowiskiem maszyn i wysypiskiem kompostu. 

Ogród został oczyszczony, a pracowni architektonicznej David Austin and Associates Ltd zlecono, w fazie po uzyskaniu pozwolenia na budowę, przegląd i opracowanie projektu koncepcyjnego budynku pawilonu autorstwa Knox Bhavan Architects; jest to budynek jednopomieszczeniowy o wielofunkcyjnym przeznaczeniu edukacyjnym. Założenia projektowe klienta zalecały, aby nowy budynek ucieleśniał nastrój odzyskanego artefaktu i bezpośrednio wpisywał się w otoczenie – patynowany i z widocznym wpływem czasu, ale chwytający światło niczym ukryty skarb.

Początkowo wytypowanymi materiałami były stal Corten, która pod wpływem warunków atmosferycznych pokrywa się powłoką ochronną przypominającą rdzę, i stal nierdzewna dla uzyskania kontrastu między rdzą a połyskiem. Szybko jednak uznano, że preferowanym rozwiązaniem będzie oksydowana miedź i złoty stop miedzi, ze względu na stosunkową przystępność cenową miedzi oraz jej trwałość i odporność na korozję, jak również prestiżowy wygląd i zdolność do uchwycenia i uwydatnienia błysków słońca. Budynek jest od południa w pełni przeszklony otwierając się na ogród, posiada ciągły świetlik dachowy nad tylną częścią i ławeczkę w oknie wykuszowym od strony zachodniej umożliwiającym widok w głąb ogrodu. Zleceniodawca był zachwycony tym, że wybrane materiały doskonale spełniają założenia projektu

Pracownia David Austin and Associates jest nadal zaangażowana we wdrażaniu drugiej fazy prac, tworząc trasę łączącą nowy budynek z istniejącym muzeum.

 

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Museum in the Park, Stroud District Museum Services
Zakończenie budowy: 
2014
Country: 
Wielka Brytania
Miejscowość: 
Stroud

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Rodzaj budynku: 
Obiekty kulturalne.
Obiekty edukacyjne
Zastosowanie miedzi: 
Wstępnie oksydowana
Imitacja złota (stop Cu-Al)
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
David Austin and Associates Ltd

Konkursy

Edycja: 
2015

Znajdź więcej

Kazimierz Zakrzewski

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ