Strona główna » Referencje » Pawilon krytego basenu, Eccleshall, Wielka Brytania
Referencje

Pawilon krytego basenu, Eccleshall, Wielka Brytania

AEW Architects

Zaproponowana lokalizacja prywatnego pawilonu z krytym basenem i towarzyszącymi mu obiektami rekreacyjnymi jest położona w prywatnej posiadłości w Staffordshire.

Główny budynek jest zabytkiem klasy 1, który został ostatnio odnowiony przez właściciela, i jest otoczony otwartą przestrzenią zdominowaną przez lesiste tło. Pawilon i architektura zieleni zostały wkomponowane historyczną scenerię, nie zakłócając przy tym, wizualnie ani przestrzennie, otoczenia głównego budynku.

Ponieważ zaproponowana lokalizacja pawilonu znajduje się blisko istniejącej roślinności, opracowano projekt, który ma odzwierciedlać otaczający krajobraz i łagodnie wcinać się pochyłość terenu. Podczas gdy pawilon wyłania się spośród osłaniających go drzew, wejście otwiera się bezpośrednio na obszar małej architektury i wprost na wejście do położonego naprzeciwko głównego budynku.

Szczególną uwagę poświęcono doborowi i zastosowaniu materiałów pozwalając, aby harmonijnie współgrały z otoczeniem, ale też uwzględniały nowoczesny sposób podejścia do nowego budynku. Nowoczesne wprowadzenie pionowych okładzin cedrowych odzwierciedla historyczne cechy głównego budynku i szerszy kontekst pobliskiego otoczenia leśnego.

Organicznie ukształtowany miedziany dach, swoim naturalnym kolorem integruje się z otaczającym krajobrazem. Niski, organiczny kształt jest tak zaprojektowany, aby dla zbliżających się do hali wprowadzał w ciągu dnia jak najmniejsze zakłócenie wizualne, a stawał się charakterystycznym elementem w nocy, gdy oświetlone miedziane okapy, powodują, że dach wydaje się unosić w powietrzu.

Całkowicie przeszklone składano-przesuwne drzwi obejmują połowę obwodu budynku usuwają fizyczną granicę pomiędzy wewnętrzną i zewnętrzną przestrzenią, sprzyjając swobodzie, płynności i ciągłości ruchu.

Zintegrowane doświetlenie dachowe (o rozpiętości 7x10 metrów) i przeszklenie tuż pod okapem na całym obwodzie budynku, zapewniają naturalne oświetlanie basenu i także sprzyjają wzrokowemu kontaktowi z otaczającym środowiskiem pozwalając podziwiać krajobraz z wielu różnych ujęć.

Nowoczesna taktyka kształtowania krajobrazu jest prosta, jeżeli wspólne przestrzenie są formowane stereotypowo, jako połączenie małej architektury i zieleni, natomiast efektywne ukształtowanie otoczenia basenu pływackiego, w szerszym kontekście jego lokalizacji, jest znacznie trudniejsze. Przy założeniach projektu uwrażliwiających na harmonię z otoczeniem, końcowy projekt zapewnia nowoczesną, intymną przestrzeń usytuowaną w historycznej posiadłości naprzeciw zabytkowego dość dużego budynku, a basen pływacki jest miejscem spokoju i relaksu.

Specjalistyczny wykonawca w zakresie miedzi: Metalex
Główny wykonawca: Espleys & Sons

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Privately owned
Zakończenie budowy: 
2008
Country: 
Wielka Brytania
Miejscowość: 
Eccleshall

Kategorie

Zastosowanie: 
Dachy
Rodzaj budynku: 
Obiekty sportowe
Zastosowanie miedzi: 
Klasyczna
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
AEW Architects
Address & description: 
Chris Wewer, Rob Dickson, Gareth Jones Century Buildings St Marys Parsonage Manchester M3 2DF UK

Wykonawca

Nazwa: 
Specialist copper contractor - Metalex

Konkursy

Edycja: 
2009

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ