Strona główna » Referencje » Pawilon Czterech Kopuł, Wrocław
Referencje

Pawilon Czterech Kopuł, Wrocław

Europejski Instytut Miedzi

W połowie przyszłego roku ma zostać otwarte Muzeum Sztuki Współczesnej – oddział Muzeum Narodowego w pomieszczeniach wystawienniczych Pawilonu Czterech Kopuł o powierzchni 6 tys. 246 m kw. 

Rewaloryzacja i przebudowa Pawilonu Czterech Kopuł. Pawilon, dzieło Hansa Poelziga, zbudowanego w latach 1912-1913 trwała 2 lata.

Podczas prac remontowych odnowiono fasadę budynku i pomalowano na kolor, który ustalono po analizie ikonograficznej. Wzmocniono kopułę północną i odtworzono jej oryginalną dekorację. Kopuły pokryto klasyczną blachą miedzianą. Wyposażono budynek w nowoczesne instalacje, wymieniono okna. Wnętrze pomalowane jest na sterylną biel. Największy zachwyt budzi jednak wewnętrzny dziedziniec – został specjalnie zadaszony, by powiększyć powierzchnię wystawienniczą muzeum. Szklany dach opiera się na olbrzymiej stalowej konstrukcji. Dzięki temu Muzeum Narodowe uzyskało 6246 metrów kwadratowych dodatkowej powierzchni.

Pawilon Czterech Kopuł zaprojektował architekt Hans Poelzig. Budynek powstał w latach 1912-1913. Od początku pełnił funkcję wystawienniczą – w 1913 roku zaprezentowano tam wystawę historyczną, upamiętniającą setną rocznicę zwycięstwa nad Napoleonem. W roku 2006 pawilon wraz z Halą Stulecia został wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Muzeum Narodowe
Zakończenie budowy: 
2015
Country: 
Polska
Kod pocztowy: 
51-618
Miejscowość: 
Wrocław
Ulica: 
Wystawowa 4
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Kopuły
Rodzaj budynku: 
UNESCO world heritage site
Zastosowanie miedzi: 
Klasyczna
Obiekt: 
Modernizacja

Architekt

Name, office: 
BeMM Architekci
Address & description: 
ul. Ptasia 19 05-077 Warszawa- Wesoła

Wykonawca

Nazwa: 
Budimex SA
Adres: 
ul. Stawki 40 01-040 Warszawa

Znajdź więcej

Kazimierz Zakrzewski

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ